Fordons- och transportprogrammet

Är du intresserad av ett fritt, varierande och ansvarsfullt yrke? Då är Fordons- och transportprogrammet ett val för dig.

På Fordons- och transportprogrammet får du en kvalificerad utbildning. Vi samarbetar med olika företag så att du även kan få en bredare yrkesutbildning inom lager/terminal, stycke- och partigods, anläggning, tempererade transporter, skog mm.

Programmet utsågs till Årets Transportskola 2020 av Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Priset delas ut för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningar som verkligen gör skillnad.

Fordons- och transportprogrammet har lokaler både på Oscarsgymnasiet och Bandmossan. Det finns två inriktningar.  I utbildningen till yrkeschaufför ingår trafikkunskap, lastning/lossning och regler för farligt gods (ADR) samt logistik och trafiksystem. Som lastbilschaufför arbetar du med att köra tung lastbil, tung lastbil med släp, truck och lastmaskin. Yrket präglas av en snabb utveckling som ställer krav på dig att lösa problem både självständigt och i grupp.

Du kan också välja att utbilda dig till mekaniker (ett fåtal platser) och får då utveckla ditt tekniska kunnande om lastbilar och mobila maskiner, hur dess komponenter fungerar och samverkar. Du lär dig också om diagnostik, reparation och service.

I årskurs 1 och 2 varvas yrkeskunskaper med gymnasiegemensamma ämnen. Åk 3 är i huvudsak praktiskt med mycket arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Inriktningar

  • Transport
  • Lastbil och mobila maskiner (lärling från och med åk 2)

Efter gymnasiet

Du kan exempelvis arbeta som anläggningsförare, skogsbilförare, lastbilsförare, hamnterminalarbetare eller lastbilssmekaniker. Möjligheterna till arbete efter gymnasiet är bra oavsett utbildningsgren.

Om du vill studera vidare finns möjlighet via yrkeshögskola eller om du läser de ämnen som ger högskolebehörighet även via högskola.