VVS- och fastighetsprogrammet

Grafisk element. / blå cirklar och en röd. I den röda cirkeln står det VF.

Välkommen till VVS-College!

Det är VVS-branschens yrkesnämnd som har godkänt VVS- och fastighetsprogrammet på Oscarsgymnasiet som VVS-College. Det innebär att eleverna får en bra utbildning som förbereder dem inför lärlingstiden och i slutänden ökar möjligheten för dem att klara branschprovet.

VVS- och fastighetsprogrammet är ett bra val för dig som vill ha ett varierande jobb, som gillar att lösa problem och hitta smarta lösningar. Här arbetar du med teori som är riktad mot praktiskt arbete.

Inom VVS får lära dig alltifrån att montera de rör och system som krävs för ett trivsamt inomhusklimat till att installera alltifrån värmepumpar och elpannor till solvärme och varmvattenberedare. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik, som kräver att man kan läsa ritningar, tänka kreativt och vara händig nog för att utföra de lösningar som krävs. Som VVS-montör kan du arbeta med service, ombyggnad och nybygge.

Inom Ventilation får du lära dig hur olika ventilationssystem fungerar. Som ventilationsmontör monterar du kanaler, fläktar och aggregat i byggnader så att luften vi andas håller bra kvalitet. För det mesta handlar det om att montera färdiga produkter men ibland  krävs egen tillverkning i verkstaden.

Inriktningar

  • VVS (värme, ventilation och sanitet)
  • Ventilation

Efter gymnasiet

Efter tre år på skolan fortsätter din utbildning som lärling på ett VVS- eller ventilatonsföretag. Det gör du i ungefär två år och sedan kan du ta yrkesexamen och bli certifierad montör.

Om du vill studera vidare finns möjlighet via yrkeshögskola eller om du läser de ämnen som ger högskolebehörighet även via högskola, vilket kan leda till jobb som till exempel projektledare, teknisk säljare eller energikonsult.

Kontakta oss
Jörgen Rosander
Programledare
Tfn: 0491-880 00
Eleonor Johansson
Studie- och yrkesvägledare
Tfn: 0491-880 00

Program: Gymnasiesärskola, Introduktionsprogrammen, VVS- och fastighetsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet