Restaurang- och livsmedelsprogrammet - Lärling

Ett självklart val för serviceinriktade

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett självklart val för dig som är intresserad av mat och servering eller bakning. Från och med hösten 2020 är Restaurang- och livsmedelsprogrammet ett lärlingsprogram med två inriktningar.

Inom Kök och servering får du både lära dig att laga husmanskost i storkök och läckra à la carte-rätter i restaurangkök. På serveringssidan ingår alltifrån enkel tallriksservering till fatservering, men också till exempel flambering och tranchering.

Inom Bageri och konditori (ett fåtal plater) får du baka och skapa ätbara konstverk. Du får lära dig grunderna och träna på olika tekniker inom både bageri och konditori. Allt från wienerbröd, matbröd och småbröd till delikata praliner och kreativa, läckra tårtor.

I utbildningen ingår också kurser i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Målsättningen är att utbilda servicekunniga yrkesmänniskor. Du förbereds på bästa sätt för en yrkesroll som är under ständig förändring. Entreprenörskap är också en viktig del. Då handlar det bland annat om utveckla din kreativitet och planera, genomföra och utvärdera projekt.

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du praktisera dina kunskaper i köket och serveringen i vår egen verksamhet Lilla Restaurangen samt i näringslivet.

Inriktningar

  • Kök och servering
  • Bageri och konditori

Efter gymnasiet

Du kan direkt efter din utbildning arbeta som kock, servitris eller servitör inom restaurangbranschen eller som bagare eller konditor.

Om du vill studera vidare finns möjlighet via yrkeshögskola eller om du läser de ämnen som ger högskolebehörighet även via högskola.