Restaurang- och livsmedelsprogrammet - Lärling

Grafisk element. / blå cirklar och en röd. I den röda cirkeln står det RL.

Ett självklart val för serviceinriktade

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett självklart val för dig som är intresserad av mat och servering eller bakning. Sedan hösten 2020 är Restaurang- och livsmedelsprogrammet ett lärlingsprogram med två inriktningar.

Inom Kök och servering får du både lära dig att laga husmanskost i storkök och läckra à la carte-rätter i restaurangkök. På serveringssidan ingår alltifrån enkel tallriksservering till fatservering, men också till exempel flambering och tranchering.

Inom Bageri och konditori (ett fåtal plater) får du baka och skapa ätbara konstverk. Du får lära dig grunderna och träna på olika tekniker inom både bageri och konditori. Allt från småbröd, matbröd och wienerbröd till delikata praliner och kreativa, läckra tårtor.

I utbildningen ingår också kurser i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Målsättningen är att utbilda servicekunniga yrkesmänniskor. Du förbereds på bästa sätt för en yrkesroll som är under ständig förändring. Entreprenörskap är också en viktig del. Då handlar det bland annat om utveckla din kreativitet och planera, genomföra och utvärdera projekt.

I mitten av november 2021 var Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Oscarsgymnasiet värd för finalen i Länsstyrelsens recepttävling för restaurangelever. Tävlingen bygger på länets regionala terroiratlas och det var första gången den genomfördes.

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du möjlighet att praktisera dina kunskaper i köket och serveringen i vår egen verksamhet Lilla Restaurangen samt i näringslivet.

Inriktningar

  • Kök och servering
  • Bageri och konditori

Efter gymnasiet

Du kan direkt efter din utbildning arbeta som kock, servitris eller servitör inom restaurangbranschen eller som bagare eller konditor.

Om du vill studera vidare finns möjlighet via yrkeshögskola eller om du läser de ämnen som ger högskolebehörighet även via högskola.

Kontakta oss
Eva Sandin Sjöberg
Programledare
Tfn: 0491-880 00
Madeléne Willinder
Studie- och yrkesvägledare
Tfn: 0491-880 00

Program: Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Lärlingsprogrammen, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet