Lärlingsprogrammen

Grafisk element. / blå cirklar och en röd. I den röda cirkeln står det LL.

På Oscarsgymnasiet har vi några program som läses som lärling. Det innebär att du gör minst halva studietiden på en arbetsplats (APL) och lär dig till största del yrket där. Du får för- och grundkunskaper från skolan som du bygger vidare på hos din APL-plats. Alla våra lärlingsförlagda program ger yrkesexamen. Du kan välja till kurser som gör dig behörig till högskolestudier.

Du har en handledare på arbetsplatsen vars uppgift är att visa och förklara arbetsuppgifter som ingår i yrket. Din yrkeslärare på skolan kommer ut och besöker dig regelbundet och följer din kunskapsutveckling.

Du läser gymnasiegemensamma ämnen med din lärlingsklass i skolan, i klassen går elever från alla lärlingsförlagda program. Du har yrkesteori tillsammans med de som går samma program, valt samma inriktning. Det är mycket bra sammanhållning i våra lärlingsklasser. Vi startar alltid höstterminen med en kickoff där alla lärlingar och dess lärare hittar på roliga saker för att lära känna varandra.

I menyn finns de program som går att söka. 

Detta gäller för de lärlingsförlagda gymnasieutbildningarna:

  • Du får massor med arbetslivserfarenhet.
  • Du lär dig ett yrke genom att faktiskt utföra det.
  • Du får kontakter ute i branschen – många av våra lärlingar får jobb efter studenten på just den praktikplatsen som de har varit på under utbildningen.
  • Du får en yrkesexamen – precis som om du läst programmet på skolan. Det är alltså ingen skillnad på ditt slutbetyg.
  • Du kan söka 1000 kr extra i månaden i studiebidrag.
  • Du kan välja att läsa högskoleförberedande kurser.
Kontakta oss
Charlotte Vramsjö Holm
Programledare
Tfn: 0491-880 00
Madeléne Willinder
Studie- och yrkesvägledare
Tfn: 0491-880 00

Program: Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Lärlingsprogrammen, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet