Ny kärnkraft i kommunen

Kärnkraften har haft stor betydelse för Oskarshamn sedan 1960-talet när O1 började planeras. Många som bor i kommunen och i närliggande områden arbetar direkt eller indirekt med kärnkraft, eller märker av verksamheten i sin vardag. Det finns ett starkt lokalt politiskt stöd för de befintliga kärntekniska anläggningarna och för fortsatt utveckling av kärnkraftsindustrin i kommunen. Därför har kommunen startat ett projekt för att göra Oskarshamn attraktivt för nya kärntekniska verksamheter.

Projekt Ny kärnkraft till Oskarshamn

Kommuner har en viktig roll i klimatomställningen och utvecklingen av energisystemet. Som en del av regeringens arbete med att undersöka möjligheten för ny kärnkraft i Sverige har Naturvårdsverket fått i uppdrag att genom bidrag uppmuntra kommuner att starta pilotprojekt för planering av ny kärnkraft. Förhoppningen är att det ska ge kortare prövningstider och en effektiv planering.

Oskarshamns kommun har ansökt och blivit beviljade ekonomiska medel från Naturvårdsverket för att undersöka möjligheten för ny kärnkraft vid de befintliga kärntekniska anläggningarna i kommunen, vid Simpevarp och dess omgivning. Förundersökningsprojektet pågår mellan januari och september 2025 och det sammanlagda bidraget från Naturvårdsverket är 1 850 000 kronor.

Den största delen av pengarna, cirka en miljon kronor, går till delprojekt 2 och detaljplanearbetet. Projektledaren, som arbetar halvtid, kostar cirka 300 000 kronor och arbetet med enkätundersökning i delprojekt 3 kostar cirka 250 000 kronor. Övriga kostnader handlar bland annat om konsultarvoden, löner och kostnader för konferens med andra kärnkraftskommuner.

Projektets delar

Ny kärnkraft till Oskarshamn syftar till att bygga upp kunskap och insikter hos beslutsfattare, tjänstepersoner, organisationer och allmänhet för att göra det möjligt att etablera ny kärnteknisk verksamhet i kommunen. Området runt befintligt kärnkraftverk är utpekat som mest aktuellt. Projektet är uppdelat i tre delprojekt.

Delprojekt 1: Lokalt kärnkraftsprogram

Syftet är att ta fram en övergripande process för tillståndsansökan av nya kärntekniska anläggningar i Oskarshamns kommun. I delprojektet kommer vi identifiera vilka underlag och vilken tid som behövs för kommunens beslut, och se över vilka förberedelser och vilken förankring som kommer att krävas.

Vi kommer också att titta på vilken kompetens och vilka resurser som behöver finnas i kommunens organisation, och ta fram förslag på lämplig intern och extern organisation för att starta upp ett lokalt kärnkraftsprogram. Vi tar med oss lärdomar från LKO (Lokal Kompetensuppbyggnad i Oskarshamn) som gjordes i arbetet kring slutförvarsprocessen för använt kärnbränsle.

Delprojekt 2: Pilot Ävrö

Syftet är att påbörja fysisk planering för ny kärnkraft i kommunen, med fokus på att skapa en ny detaljplan för fossilfri energiproduktion inkluderande kärnkraft. Ävrö har bedömts som en bra plats för storskalig fossilfri elproduktion på grund av närheten till elnätet. I arbetet ingår att ha dialog med andra offentliga myndigheter samt företag i kärnkraftsbranschen.

Vidare kommer olika utredningar och analyser göras som kommer vara en del av detaljplanens strategiska miljöbedömning, SMB. Utredningarna inkluderar naturvärdesinventering, fladdermusinventering, arkeologiska utredningar, trafikanalys och utredning av klimatförändringar och klimatanpassningar. Ambitionen är att ny detaljplan för Ävrö ska ha vunnit laga kraft 2028/2029.

Delprojekt 3: Lokal acceptans och påverkan på lokalsamhället

För att en storskalig industrisatsning som utbyggnad av kärnkraft ska bli lyckad krävs omfattande och stabil lokal förankring. Därför syftar det tredje delprojektet till att skapa förutsättningar för bred lokal och regional acceptans genom att utveckla en modell för medborgardialog. Den kommer att grundas i erfarenheter från tidigare etableringar av kärntekniska verksamheter men också anpassas till dagens förhållanden.

Under 2025 kommer vi mäta befolkningens inställning till ny kärnkraft genom en lokal attitydundersökning. Undersökningen kommer även ge information om frågeställningar som intresserar, engagerar eller oroar lokalbefolkningen. Resultatet kommer vi använda för att fokusera på rätt frågor i medborgardialogen och i kommunens kompetensutveckling.

I det tredje delprojektet ska även en översyn göras av vilken påverkan en utbyggnad av kärnteknisk verksamhet kommer att ha på lokalsamhället. Vi ska identifiera eventuella satsningar som kommer krävas på infrastruktur, permanenta och tillfälliga bostäder, skola, vård, omsorg, kompetensförsörjning, service, säkerhet med mera. Under projektets gång kommer vi hela tiden dela erfarenheter med andra kommuner, myndigheter, företag och intressenter för att tillsammans få en förståelse för den komplexitet som ett bygge av ny kärnkraft innebär.