Träblåsinstrument

(Kan börja spelas från årskurs 2, saxofon från årskurs 3)

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä (men metall förekommer). Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare skapas genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet. Träblåsinstrument är populära instrument i orkestrar och grupper, men är också väldigt fina soloinstrument.

Klarinett

Klarinett är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. Den är ett mångsidigt instrument som används flitigt inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz och klassisk musik.

Klarinetten påminner lite om en stor blockflöjt med klaffar. De är över tjugo stycken, och används för att kontrollera hålen som avgör tonhöjd. För alla musikinstrument med enkelt rörblad används en del av ett vassrör som hålls fast på munstycket med en rörhållare, vilken läggs an mot underläppen. Klarinetten är känd för att kunna framställa många olika klangfärger.

I årskurs två kan man hyra en så kallad mini-klarinett. Efter ungefär ett år rekommenderas att man hyr eller köper ett eget instrument i full storlek.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är oftast gjord av metall med silveröverdrag, och har minst 13 tonhål som regleras med klaffar. De tidiga tvärflöjterna var gjorda i trä och kallades då traversflöjt. Den moderna flöjten som vi använder idag fick sitt utseende i slutet av 1800-talet.

Förutom den vanliga C-flöjten finns det mindre och större varianter som piccolaflöjt, altflöjt och basflöjt. Flöjten är ett urgammalt instrument och har sina rötter i de flesta kulturer världen över. Tvärflöjten förekommer i både klassisk musik, jazz, folkmusik samt populärmusik. Den har ofta en viktig roll i filmmusik där den med sin mjuka klang skapar stämning, spänning och mystik.

Tvärflöjter hålls horisontellt och blåses från sidan. För att förlänga tonen och ändra tonhöjden stängs flöjtens hål till. 

För de riktigt små kan man hyra en tvärflöjt med ett böjt munstycke för att underlätta spelandet. När man blir större och kan hantera en vanlig flöjt med ett rakt munstycke byter man till en sådan.

Saxofon

Saxofonen är ett träblåsinstrument, trots att dess kropp är byggd i metall. Det som gör den till ett träblåsinstrument är att den har ett rörblad av trä i sitt munstycke. Saxofonen kännetecknas av sin s-böjda form och sina stora möjligheter att skapa variationer av klang och uttryck. Saxofonen används flitigt inom jazz och blues, pop och rock, klassisk musik och folk- och världsmusik. Saxofoner finns i åtta varianter, varav de vanligaste är sopran, alt, tenor och baryton.

En saxofon är ett mycket stort och tungt instrument. Därför rekommenderar vi att man väntar med att spela saxofon först i årskurs tre eller fyra.

Blockflöjt

Blockflöjten är gjord i trä eller plast och finns i flera olika storlekar. Den har sedan medeltiden funnits i den form som vi känner den idag. Blockflöjten var särskilt populär under renässansen och barocken. Därför finns det väldigt mycket musik skriven för blockflöjt just från denna tid. Flöjten är också ett populärt instrument i folkmusik. Blockflöjter spelar ibland en viktig roll i folksagor, där de anses ha magisk förmåga.

Man ska inte blanda ihop blockflöjt med tvärflöjt. Blockflöjten spelas genom att man blåser rakt in i munstycket. Tvärflöjt spelar man på tvären genom att blåsa snett över hålet i munstycket. 

I filmen nedan kan du se mer information om träblåsinstrument.