Bleckblåsinstrument

(Kan börja spelas från årskurs 2)

Gemensamt för familjen bleckblås är att alla instrumenten är gjorda i en metall som heter mässing. Tonen gör man genom att "prutta" med läpparna i munstycket, och tonhöjden ändrar man med ventilerna eller draget på trombonen.

Det roligaste med att spela bleckblåsinstrument är att spela tillsammans i en orkester. Att bara spela ensam blir lätt tråkigt, lika tråkigt som att spela fotboll själv, utan att få spela i ett lag. Som bleckblåsare kan du spela i blås- och symfoniorkestrar men även i mindre ensembler samt jazz- och rockgrupper.

Trumpet

Trumpeten är den minsta i familjen bleckblås. Den har en ljus och klar ton. Trumpeten är också ett gammalt instrument. Under bronsåldern användes stora bronslurar vid högtider. På 1600-talet hade varje stad sin egen stadstrumpetare som hade ett viktigt arbete med att signalera vid brand, krig och vid festliga tillfällen. Nuförtiden används trumpeten i nästan alla musikstilar från rock till klassisk musik. Trumpeten används i olika orkestrar och grupper men är även ett populärt soloinstrument.

Trombon

Trombonen har inte några ventiler, utan ett så kallat drag för att ändra tonhöjden. Det gör att man kan få den att låta som en racerbil. Trombonens ton liknar barytonet, fast en aning ljusare. Trombonen är lika populär som soloinstrument som i orkestrar.

Valthorn

Ett valthorn är ett bleckblåsinstrument som utvecklats från det ventillösa jakthornet till signal- och posthornet. Nutidens valthorn har ventiler som manövreras med vänster hand. Höger hand sticks in i klockstycket, vilket påverkar intonationen, det vill säga tonhöjden. När man spelar används dock inte handen för att intonera, eftersom det inte blir tillräckligt finjusterat och väldigt opraktiskt, utan liksom gällande andra blåsinstrument används luften och läpparna för att hålla upp eller ner tonen.

Baryton och bastuba

Baryton ser ut som en liten bastuba och används i blåsorkestrar och som soloinstrument. Det har en stor och mörk ton. Barytonet har en storebror som heter bastuba. Bastuban är det största bleckblåsinstrumentet. Bastuban är ett viktigt basinstrument i blås- och symfoniorkestrar samt i bleckblåsensembler. Du kan redan från början välja bastuba, du får då börja med en liten tuba.

I filmen nedan kan du se mer information om bleckblåsinstrument.