Sång

(Sånglektioner kan tas från årskurs 6)

Rösten är faktiskt det instrument som alla bär med sig varje dag. Det är en smidig och avancerad konstruktion som gör att vi kan tala med varandra, skrika och till och med – sjunga!

Rösten består av andningsapparaten, struphuvud/stämband samt resonanslådan, det vill säga huvudet och mun/näshålan. Alla övar faktiskt på sitt medhavda instrument varje dag då vi talar med varandra. Så fort vi öppnar munnen och gör ett ljud som hörs så tränar vi de små musklerna som sitter i stämbanden. Eftersom muskler kan övas och bli starkare och smidigare betyder det också att man kan träna sitt tal eller, som i det här fallet, sin sång. Alla kan ju sjunga, och alla kan träna och bli bättre!

På Kulturskolan Oskarshamn kan du ta sånglektioner från och med årskurs 6. För yngre elever finns det skolkörer på Vallhallaskolan, Rödsleskolan, Kristinebergsskolan, Påskallavikskolan och Norra skolan.

På individuella sånglektioner får du öva upp din teknik som sångare för att få en hållbar och bra röst. Här får du träna på att andas rätt, sjunga på ett hälsosamt sätt så att rösten håller länge, sjunga med en bra och stabil klang samt texta tydligt och med inlevelse. Du får också lära dig behärska din nervositet samt träna på din scennärvaro på de konserter vi anordnar. Du har stora möjligheter att påverka repertoarval och sångstil.

I filmen nedan kan du se mer information om våra sånglektioner.