Döderhultarmuseet

Döderhultarn är en av Sveriges mest kända träsnidare. Han föddes 1868 i Döderhults socken. Hela sitt vuxna liv var han emellertid bosatt och verksam i Oskarshamn. Genombrottet kom först 1909, men därefter gick det snabbt. På bara några år hade Döderhultarns grovhuggna träfigurer erövrat hela Europa med sin melankoliska charm. På sin dödsbädd 1925 var Döderhultarn världsberömd.

I Döderhultarmuseet visas en unik samling med nära 200 av Döderhultarns bästa träskulpturer. Han var en mästare på att tränga igenom människans alla skal och locka fram känslor och dramatik. Bland hans motiv möter vi det som låg honom närmast: boskapen från barndomshemmets lantbruk, särlingarna han mötte på Oskarshamns gator och olika laddade situationer från förra sekelskiftets Småland.

Många av hans skulpturer vittnar om ett ställningstagande för den lilla människan: kära mor vid mjölkningen, de av hårt arbete märkta männen vid mönstringen, den sorgsna flickan i Häradsrätten, den gamla kvinnan som står vid sin makes kista, de skamligt gravida brudarna som ändå karskt sätter näsan i vädret.

Grupper kan boka guider som visar museet. Mer information finns under Guidade visningar.

Döderhultarmuseet finns i Kulturhuset (Hantverksgatan, 18–20 Oskarshamn)

För mer information kontakta Kulturhuset.