VI-profil på lärarutbildningen ger mer praktik och mer tid i Oskarshamn

Studenten Amanda Wirzén med handledaren Annika Persson (till vänster) och läraren Marina Freij (till höger).

Visste du att du kan läsa lärarprogrammet vid Linnéuniversitetet i Kalmar men göra delar av utbildningen i Oskarshamn? En som valt den så kallade verksamhetsintegrerade profilen, VI-profilen, är oskarshamnstjejen Amanda Wirzén.

– Jag valde verksamhetsintegrerad profil för att få ha mer praktik, eftersom jag tycker man lär sig mer på plats och får en större förståelse för hur lärare arbetar, berättar Amanda som läser första året på grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4–6.

Den verksamhetsintegrerade profilen innebär att man gör de teoretiska delarna på skolan i Kalmar, men under utbildningen ingår man också i olika lärararbetslag på utsedda skolor – i Oskarshamns kommun är det Rödsleskolan och Norra skolan. På dessa skolor gör Amanda, och de andra eleverna som läser VI-profil, sina VI-dagar och sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Förutom VFU-perioderna har studenterna totalt två dagars praktik varannan vecka under hela utbildningstiden och de skiftar mellan de olika skolorna.

– Jag tycker det är väldigt skönt att ha praktiken här i Oskarshamn, eftersom jag då slipper pendla till Kalmar hela tiden, förklarar Amanda.

Amanda har under sitt första år varit på Norra skolan, och efter sommaren är det dags att byta till Rödsleskolan.

– Det är väldigt roligt att vara ute på praktik och träffa alla elever, men det är också lärorikt att träffa olika lärare och få tips. Jag tycker att det mesta är roligt på praktiken och man lär sig något nytt varje dag, säger Amanda och fortsätter:

– Jag skulle absolut rekommendera andra att söka den verksamhetsintegrerade profilen. Jag tror att utbildningen fungerar som bäst då man varvar teori med praktik och får se hur det faktiskt är ute i verksamheten. Man får se och lära sig så mycket som man inte alls tänkte på innan man startade utbildningen. Det är verkligen en stor fördel att så tidigt i utbildningen få komma ut och lära sig på plats, känna på yrket och få en känsla för om det är något man kan tänka sig att arbeta med i framtiden. 

Till hösten finns VI-profilen med studieort Oskarshamn inom grundlärarutbildningen med inriktning mot förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Sista ansökningsdag är den 19 april. Läs mer om utbildningen här.

På bilden ser vi Amanda Wirzén i mitten, handledaren Annika Persson till vänster och läraren Marina Freij till höger.