Svala tips i sommarvärmen - har du koll på alla?

En bordsfläkt och texten Svala tips i värmen

Här finns flera svala tips för att mildra sommarvärmen. Vissa kanske är självklara, men har du koll på alla? 

  • Stäng ute solen – Många öppnar fönster och dörrar i tron om att det kyler ner hemmet, men nej – stopp! Det enda du gör är att du släpper in värmen. Tänk tvärtom. Se till att stänga alla fönster så snart solen når ditt hus och behåll dem fortsatt stängda under den varmaste delen av dagen. Dra ner persiennerna och dra för gardinerna under dagen, så stänger du ute solens hetta. 

  • Häng lakan eller filt över fönstret – Solfilm på fönstren, markiser i aluminium och solisolerade gardiner ger ännu bättre skydd mot solens värme. Du kan också hänga lakan eller en filt för fönstren om de vanliga persiennerna inte räcker till. Kanske inte det mest estetiska valet – men det gör sitt jobb och att slippa bastuvärme när det är läggdags kan vara värt det. 

  • Öppna upp fönster sent på dagen – När det är svalare ute och solen inte längre ligger på kan du öppna fönstren för att få in lite kyla. Sov alltid med fönstret öppet. Välj de fönster som är strategiskt bäst placerade, så att den svalare luften börjar blåsa in redan på kvällen. Ha gärna innerdörrar öppna under dagen, till och med garderobsdörrar och köksluckor kan göra att hettan inte lagras och att det går snabbare att få svalt på kvällen. 

  • Blöt ner lakan för att få extra svalka – Om det ändå inte räcker att öppna fönstren på kvällen, prova att spreja ett lakan med kallt vatten. Häng det sedan för ett öppet fönster, så kommer vinden som passerar in genom att fönstret att kylas ner. 

  • Fixa korsdrag – enda gången öppen dörr är bra på dagtid. Korsdrag med start tidigt på morgonen kan fungera bra. Se till att persiennerna på södersidan är nere och öppna sedan två fönster i var ände av bostaden. En liten glipa räcker. Behöver du svalka dig så ställ dig i draget och njut av vinden. Har du dörrar i var sin del av ditt hus kan du öppna dem också. 

  • Köp en fläkt som svalkar dig – Luftkonditionering är skönt och lyxigt, men kanske inte helt nödvändigt på våra breddgrader. För de varma sommardagarna vi har kan det räcka med att satsa på en takfläkt eller en vanlig bordsfläkt eller golvfläkt. Placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Men det är ingen idé att lämna en fläkt på i ett rum där ingen vistas, då blir rummet faktiskt bara varmare. 

  • Få svalka på natten – välj rätt lakan i sovrummet. Bomull andas, och ja, det gäller även bomullslakan. Välj därför bort dina fina satinlakan under sommarhettan för en stund och prioritera bomullen och sömnen. 

  • Gör en egen luftkonditionering – med en fläkt och en skål med is. Har du ingen AC – ordna en egentillverkad luftkonditionering. Fyll en grund skål med mycket is. Ställ skålen framför fläkten och dra i gång den. I takt med att isen avdunstar, kommer luften i rummet att kylas ner. 

  • Stäng av datorn och andra värmekällor – Stäng av alla värmekällor i bostaden. Använd inte spisen eller den vanliga ugnen, ät en sallad i stället eller använd mikrovågsugnen om du vill äta något varmt. Stäng av datorn när du inte använder den och låt inte tv:n stå på i värmealstrande stand-by-läge. Skippa gärna torktumlaren och låt inte den nykörda diskmaskinen stå öppen och släppa ut all värme.