Regionala rekommendationer upphör 31 maj

Coronavirus förstorat

Idag, torsdag, beslutade Region Kalmar läns smittskyddsläkare att de flesta av de regionala rekommendationerna hävs från och med måndag 31 maj. Det som kvartstår är rekommendationen om munskydd vid konstaterad smitta på arbetsplatser.

Efter de senaste två veckornas snabba nedgång både av smittspridning och belastning på sjukvården har smittskyddsläkaren tagit beslut om att från måndag 31 maj häva alla regionala rekommendationer utom en. Det betyder att från tisdag gäller för länet samma som för resten av landet. 

Också regeringen och Folkhälsomyndigheten kom med besked på torsdagen om lättade nationella rekommendationer som träder i kraft 1 juni. 

Rekommendationer har haft effekt

Förklaringen till den snabba nedgången i Kalmar län är enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin en kombination av olika åtgärder; att de regionala rekommendationerna haft effekt, att årstiden bidragit till en dämpad smittspridning och att över 90 procent av länets befolkning över 60 år nu har fått sin första vaccindos.

– Att vi nu kan lätta på de skärpta rekommendationerna som gällt för Kalmar län betyder inte att pandemin är över. Fortfarande gäller de nationella råden; håll avstånd, begränsa nya nära kontakter, tvätta händerna ofta, stanna hemma vid symtom och testa dig och res på ett smittsäkert sätt. Det är allas ansvar att bromsa smittan och när vi nu successivt öppnar upp samhället måste vi fortfarande göra det smittsäkert, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Mer information

Region Kalmar län

Samlad coronainformation från kommunen

Folkhälsomyndigheten