Oskarshamns kommun deltar i Earth hour

Logo för Earth hour med texten 60+

Oskarshamns kommun deltar i år världens största miljömanifestation Earth Hour som arrangeras av Världsnaturfonden WWF och äger rum lördagen 24 mars kl. 20.30-21.30.

I år är temat för Earth Hour "One planet life – ät och lev inom ramen för en planet", och belyser matfrågan och den minskande biologiska mångfalden.

Efter klimattoppmötet i Paris hösten 2015 har världen ett internationellt klimatavtal, som slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader, allra helst under 1,5 grader. Syftet med kampanjen i Sverige är inte minst att få folk att tänka klimatsmart året om, när det gäller de fem B:na: bilen (transporter), biffen (maten), bostaden (boende), butiken (konsumtion) och börsen (sparande). Politiker, företag, städer och investerare måste fatta beslut som gör det enkelt att leva klimatsmart och hållbart.

I år kommer Oskarshamns kommun att arrangera olika aktiviteter för att belysa matens påverkan på miljön. Måndag till torsdag vecka 12 kommer det arrangeras en utställning i kulturhuset för att belysa mat och klimatpåverkan. Den 21 mars kommer Ann Sellbrink från klimatmat att hålla två föreläsningar, en för kostpersonal inom kommunen och en för allmänheten. Vi kommer på olika platser att marknadsföra matens påverkan på miljön genom kampanjmaterial. Under förläsningskvällen kommer vi att även att ha vår energirådgivare som kommer visa och instruera goda idéer för hur man kan spara på energin i hemmet.