Konst uppåt väggarna

Två husfasader med en kran framför.

Idag börjar det förberedande arbetet för de två väggmålningar som ska uppföras här i Oskarshamn under vecka 34–35. De aktuella väggarna finns i korsningen mellan Södra Långgatan och Hantverksgatan, snett mitt emot Kulturhusets entré.

Under vecka 33 kommer väggarna att grundmålas. Konstnären Ermias Ekube börjar måla den 17 augusti och konstnären Stina Folkebrant börjar sin målning den 24 augusti.

 – Offentlig konst skapar ett kravlöst möte mellan konsten och betraktaren. En konsthall eller ett museum kan för vissa bli en barriär, en ”plats för andra men inte mig". I det offentliga rummet kan den barriären tas bort och konsten bli tillgänglig för alla utan förbehåll, säger Fredrika Jern.

Det är kulturchef Peter O Ekberg, stadsarkitekt Erik Hjertqvist och kommunens konstansvariga Fredrika Jern som har fått i uppdrag av politiken att försköna de två kala husväggarna.

– Det här är en kul och positiv satsning och förhoppningsvis bara början till något som kan utvecklas ännu mer i framtiden. Vi är glada för det goda samarbetet vi har med den aktuella fastighetsägaren, EA fastigheter, men också med många andra fastighetsägare. Det är en förutsättning för att kunna utveckla stadskärnan, säger stadsarkitekt Erik Hjertqvist.