Jodtabletter i brevlådan

Lila kuvert som innehåller jodtabletter

I dagarna får alla som bor i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamns kommun ett viktigt paket i sin brevlåda. I paketet finns jodtabletter och information om hur man ska skydda sig vid en kärnkraftsolycka. Läs och spara informationen och jodtabletterna!

Jodtabletterna förnyas var femte år eftersom jodtabletterna har ett bäst-före-datum. Nu är det dags att förnya jodtabletterna. Förhandsutdelningen av jodtabletter riktar sig till alla som bor eller vistas regelbundet i den inre beredskapszonen, ett geografiskt område upp till cirka 15 kilometer från kärnkraftverket.

Innan midsommar ska alla ha fått ett lilafärgat paket i sin brevlåda. Om det inte kommer något paket i din brevlåda kan det bero på flera olika orsaker. Utdelningen baseras på adress- och folkbokföringsregister som inte alltid är en spegel av verkligheten. Hör av dig till Länsstyrelsen Kalmar län om du inte får något paket! Kontaktuppgifter hittar du på länsstyrelsens webbplats. 

Det är regeringen som bestämt att jodtabletter ska delas ut som en av flera åtgärder för att skydda allmänheten vid en kärnkraftsolycka. Jodtabletterna mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar därmed sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod. Mer information om jod och jodtabletternas funktion finns hos Strålsäkerhetsmyndigheten.