En digital spelning är också en spelning

Kulturchef Peter Ekberg framför kameran

Inställda konserter och sysslolösa kulturarbetare. En idé i coronatider som ska överleva krisen. Det är grundstenarna för Kulturkanalen Oskarshamn som börjar sända nästa vecka.

I Oskarshamns kulturhus har det byggts scen och dragits kablar. Ljussatts och ljudsatts. Xperiments lokaler har nu blivit en modern tv-studio med allt vad det innebär. 

I nästa vecka startar sändningarna i Kulturkanalen Oskarshamn, ett annat sätt att ta del av lokal kultur för den som brukar göra det men förhoppningsvis också för en ny publik.

 – Vi utgår från det ursprungliga uppdraget, alltså att våra invånare ska ha tillgång till ett brett utbud av lokala kulturupplevelser. Nu arbetar vi också extra mycket med att stödja lokala kulturaktörer när vi inte kan mötas och uppleva evenemang tillsammans. Det behovet vet vi är mycket stort, säger Peter O Ekberg, kulturchef.

Brett utbud i kanalen

Oskarshamns kommun kommer som vanligt att betala ett gage till lokala artister och andra medverkanden som uppträder i Kulturkanalen Oskarshamn. Men det blir inte bara liveakter, en hel del förinspelade program kommer kanalen också att bjuda på. Utbudet i tablån ska spegla det lokala kulturlivet, som ju är allt från hårdrock till kulturarv.

 – Det här är ingen unik idé, det har gjorts i många kommuner under coronakrisen, men jag vill påstå att vi sticker ut med vår tanke om långsiktighet. Det kommer en tid efter corona och jag tror att det här konceptet fyller sin funktion och har en plats då också.

Nu jobbas det för högtryck för att Kulturkanalen Oskarshamn ska få sin premiär på fredag den 22 maj. Då blir det ett livesänt program kallat Freda! Freda! På lördag sänds en livekonsert med de lokala världsstjärnorna The Quill.  Veckan efter följs av ytterligare direktsändningar, men också av förinspelade program som alla innehåller kulturrelaterade ämnen.  

Kanalen kommer också att fyllas med humorprogram och talk shows med och för barn, pysselprogram och musikkonserter.

Vi samlar allt material på Oskarshamns kommuns Youtube-kanal, och livesänder också via Kulturhusets facebook-sida samt på oskarshamn.se/kulturkanalen