Oskarshamn – en kärlekshistoria

Det är lätt att förälska sig i Oskarshamn. Att finna ro i lugnet, värmen och tryggheten, med havet som fond och skogen runt knuten. Att slå rot i en charmig stadsvåning, i torpet på landet eller på en tomt vid havet.

Det är lätt att växa i Oskarshamn. Därför växer också vår kommun. Målet är att år 2030 vara 30 000 invånare. Tre tusen fler än idag.

Ett spännande utbud

I Oskarshamn får du tillgång till flera högskole- och YH-program, olika utbildningar och ett utbud av fristående högskolekurser som genomförs i samarbete med olika universitet och högskolor. Näringslivets behov och efterfrågan avgör vilka utbildningar och kurser som erbjuds.

Det är lätt att finna kraften i Oskarshamn. Att få ny energi och lust av ett välmående näringsliv och ett spännande utbildningsutbud. Att inspireras av drivna entreprenörer och kreativa småföretagare.

I Oskarshamn kan du både hitta jobb och hitta hem. Här finns stora starka bolag inom industri och teknik, blomstrande nya handelsområden med välkända butikskedjor och en högst levande affärsverksamhet i den vackra stadskärnan. Och eftersom allt fler väljer att arbeta och leva i vår stad satsar vi stort på att bygga fler bostäder där alla kan trivas och må bra.

Det är livet mellan husen som gör platsen, det vill säga skratt, barn som leker, shoppingaktiviteter, kultur och folkliv. Flöden och evenemang i centrum och hela kommunen skapar också en trygghet. Vi fyller hela året med olika evenemang för att skapa liv, bidra till en handel som utvecklas och vill ge en härlig energi till stadskärnan. De flesta evenemang arrangeras i samarbete med kommun, näringsliv, föreningar och aktörer.

Kanske blir du en av dem som förälskar sig här?

Fakta om Oskarshamns kommun

Invånare: Drygt 27 100 personer
Yta: 1 054 kvadratkilometer
Fastlandskust: Total längd är 32 mil
Öar i havet: 5 429, vars stränder mäter 117 mil
Nationalpark: Blå Jungfrun i Kalmarsund. Ön kallas också ”Blåkulla” och är en av Sveriges mest sägenomspunna.
Avstånd till Stockholm, Göteborg, Malmö med bil är cirka 4 timmar.
Drygt 2 200 företag

Stora arbetsgivare

  • Scania – hyttproduktion för hela Europamarknaden i Oskarshamn
  • Saft AB – batterifabrik i Oskarshamn
  • Elajo – ledande el-, mekanik- och energiföretag
  • OKG AB – kärnkraftverk
  • SKB AB – Svensk Kärnbränslehantering AB, med bland annat mellanlager för kärnkraft, Clab och Äspölaboratoriet, mellanlager och en forskningsanläggning inför byggandet av ett framtida kärnbränsleförvar.
  • Oskarshamns kommun
  • Oskarshamns sjukhus