Bli OskarshamnsVän för nyanlända

Projektet med OskarshamnsVän pågick under år 2018 och har nu avslutats.

Gå direkt till anmälan för att bli OskarshamnsVän   

Via denna länk kommer du till en anmälningsformulär som öppnas i ett annat webbfönster.

1. Vem kan bli OskarshamnsVän till en nyanländ?

Du som ansöker ska vara över 18 år och bo i vår kommun. Viktigt också att du är genuint intresserad av människor, med annan bakgrund och kulturella referensramar än du själv har. Du vill dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter plus dina favoritplatser i kommunen. 

2. Några bra skäl att bli OskarshamnsVän

  • träffa nya människor
  • få uppleva din hemkommun genom någon annans ögon och erfarenheter
  • du får möjlighet att hjälpa en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland och i vår kommun
  • du får lära känna nya kulturer och kanske du får en vän för livet?

3. Vad gör en Oskarshamnsvän?

Det viktigaste är att du och din nya vän pratar svenska tillsammans. Det kan ni göra på våra gemensamma träffar eller när ni går en promenad i parken eller naturen, tar en fika tillsammans, träffas på biblioteket, går på bio, teater eller konsert, tittar på fotboll, hockey eller konstutställningar, spelar spel - det finns mycket man kan göra tillsammans.

All kontakt är frivillig, sker på fritiden och görs utan ekonomisk ersättning.

4. Detta behöver inte en OskarshamnsVän göra

  • skaffa jobb, praktik eller lägenhet åt sin nyanlände vän
  • vara talesperson åt sin vän i kontakt med myndigheter eller skolor
  • följa med till eller ta kontakt med sjukvård

5. Vem matchar en OskarshamnsVän med en nyanländ?

Projekt Agent 57 och Christel kommer att matcha dig med en person eller ett par som har liknande intressen, utbildning, yrke eller bostadsort som du har. Första gången kommer ni att träffas tillsammans med Christel och gemensam aktivitet för projektet.

Sen är det upp till er att tillsammans bestämma hur det går vidare. Trivs ni bra ihop är det ni själva som kommer överens om hur ofta, var, när och hur ni ska träffas.

6. Räcker det med att bara kunna svenska?

Absolut! Ett av en OskarshamnsVäns viktigaste uppgift är just att ge den som är nyanländ tillfälle och möjlighet att träna på svenska språket. Vi kommer att tipsa om hur man hitta översättningar och de vanligaste orden. Bilder och gester kan också hjälpa till när man ska kommunicera med varandra innan man kan språket. Och vem vet - kanske du kan få lära dig några ord på andra språk?

7. Tillsammans med föreningarna

Kommunen samarbetar kring OskarshamnsVän med FN-föreningen, nykterhetsrörelsen, Oskarshamns folkhögskola, Rädda barnen, Röda korset och Svenska kyrkan. Dessa föreningar och organisationer har stor och lång erfarenhet av att lära känna, möta, stödja, integrera nyanlända och asylsökande. De kan ge tips på bra saker att prata om, vad som kan vara viktigt att tänka på, aktiviteter och frågor som kan komma.

8. Har du frågor och funderingar?

Vill du veta mer innan du anmäler dig till matchning som OskarshamnsVän? Kontakta kommunens Agent 57 - Christel Lampe, ring via vårt servicecenter 0491-880 00 eller skicka en e-post till agent57@oskarshamn.se

Du anmäler dig som OskarshamnsVän i ett formulär via denna länk