Stöd till barn och unga i coronatider

Det finns alltid någon att prata med om du har frågor, mår dåligt eller behöver hjälp. Här får du tips på vem du kan vända dig till för att få stöd eller råd när du behöver det!

Vad är coronaviruset?

Folkhälsomyndigheten har på sin webbplats samlat bra information om coronaviruset som kan vara bra för dig som barn eller ungdom att känna till. Där kan du till exempel läsa om hur du skyddar dig själv och andra och vad du kan hitta på för att må så bra som möjligt när livet inte riktigt är som vanligt.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats

Stöd av socialtjänsten

Som barn och ungdom har du rätt att må bra och vara trygg. Ingen får slå eller hota dig. Ingen får ta på dina privata delar. Ingen får be om eller tvinga dig att skicka bilder eller film på privata delar. Du ska ha en vuxen som tar hand om dig.

När det är jobbigt hemma

Dina föräldrar ska ta hand om dig och du ska kunna lita på dem. Ibland klarar inte föräldrar av att ta sitt ansvar. Det kan bero på att de dricker alkohol, mår väldigt dåligt eller inte har pengar. Du och dina föräldrar har rätt att få stöd och hjälp.

När kan socialtjänsten hjälpa till?

Som barn och ungdom kan man ibland behöva komma i kontakt med en vuxen som inte är ens förälder. När skolan är öppen kan man alltid prata med sin lärare eller någon annan vuxen på skolan. När skolan är stängd kan det vara svårt att veta vem man kan vända sig till.

Socialtjänsten jobbar för att alla barn och ungdomar ska vara trygga och må bra. Vi som jobbar här kallas för socialsekreterare. Om du vill prata med oss kan du alltid ringa eller mejla till oss.

Kontakt

Dagtid 0491-880 00, be att få prata med en socialsekreterare som jobbar med barn och ungdomar, eller mejla socialforvaltningen@oskarshamn.se.

Skulle det hända något akut under kväll eller helg, ring 020-45 39 00.

Du är inte ensam, du har rätt att må bra, du har rätt att få prata med någon som lyssnar.

Elevhälsan fungerar som vanligt

Vi vet att många av er kan vara oroliga för hur det ska gå med studierna och hur corona påverkar dig och andra. Det är mycket vi inom Elevhälsan kan hjälpa till med så hör gärna av dig till oss om det är något du undrar eller behöver hjälp med. Elevhälsan är tillgänglig för dig som är i skolan eller för dig som är hemma för att minska smittspridningen. Elevhälsan fortsätter att arbeta som vanligt. Vi är många inom Elevhälsan och både du som elev och vårdnadshavare är välkommen att kontakta oss.

Elevhälsa är ett samlingsnamn på all den personal som arbetar med hälsa, omsorg och specialpedagogik för eleverna.

Kontakt

Ring till kommunens servicecenter, 0491-880 00 och be om att få prata med elevhälsan exempelvis kurator eller skolsköterska.

Andra organisationer som kan hjälpa dig

BRIS

Barnens rätt i samhället erbjuder stöd till barn via telefon, mejl och chatt. Här kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum.
Hemsida: www.bris.se
Telefon: 116 111.

Ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningar på internet som erbjuder information, stöd och hjälp. Du kan hitta svar på frågor kring relationer, sex och samlevnad.
Hemsida: www.umo.se

Youmo.se

Youmo.se är en webbplats med delar av umo.se, fast på flera språk. Det är en sajt för dig som är 13 till 20 år. Här finns information om kroppen, sex och hälsa. Du kan också läsa om jämställdhet, dina rättigheter och hur du kan få hjälp att må bra.
Hemsida: www.youmo.se

Uppdrag psykisk hälsa

På uppdragpsykiskhalsa.se finns samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19. Här finns råd och länkar anpassade för barn 0–12 år och ungdomar 12–25 år.
Hemsida: www.uppdragpsykiskhalsa.se

Fler hjälporganisationer

Här hittar du en sida där vi samlat fler hjälporganisationer.