Markanvisningstävling Havslätt 1 med möjlighet att arrendera Havslätts camping

Är du en kreativ entreprenör som vill köpa och driva restaurang och camping på en plats som erbjuder allt från fantastisk skärgård till djupa vackra skogar. Nu har du snart chansen!

Oskarshamns kommun säljer fastigheten Havslätt 1 med byggnad som i dagsläget inrymmer restaurang och reception. Fastigheten är belägen vid havet endast 3 kilometer norr om Oskarshamns centrum. Området är ett besöksmål som är viktigt för turismen och därmed är Oskarshamns kommun måna om att hitta en intressent som vill köpa och driva restaurang eller liknande. Möjlighet finns också att arrendera campingen som uppskattas av både kommuninvånare och turister och som ligger intill fastigheten. Anläggningens kvalitet, atmosfär och service ska ha en attraktionskraft som är positiv för Oskarshamn.

Vi hoppas att du är nyfiken. Varmt välkommen till markanvisningstävlingen av Havslätt 1 med möjlighet att arrendera Havslätts camping.

Läge och omgivning

Oskarshamns kommun är en levande och idyllisk plats på småländska östkusten där närheten mellan landsbygd, stad, hav och skog ger dig alla förutsättningar att leva tryggt och bekvämt, med tid över att följa passioner och drömmar. Här finns ett rikt föreningsliv med många ideella krafter som gör ett otroligt arbete med att skapa möjligheter för att alla ska kunna leva ett gott liv. Staden Oskarshamn är omgiven av många mindre, pittoreska orter som alla har sin unika karaktär.

Oskarshamns kommun växer ständigt i population och har just nu cirka 27 200 invånare. Staden Oskarshamn är den tredje största tätorten i Kalmar län med bra förbindelser till många delar av landet. Närheten till E22 ger goda kommunikationer till både norra och södra delarna av landet med både buss och tåg, med färjetrafik kan du ta dig till både Gotland och Öland.

Beskrivning fastigheten Havslätt 1

Fastigheten Havslätt 1 har en areal på cirka 1 900 kvadratmeter. Den obebyggda delen av tomten utgörs i huvudsak av planerade gräsytor, buskar och träd samt en beachvolleybollplan. Fastigheten är ansluten till kommunalt nät för vatten och avlopp. Tomten sluttar mot havet och högsta punkten i väster ligger på cirka 3 meter och markområdet i öster ligger på cirka 1,5 meter över havet.

På fastigheten finns en huvudbyggnad jämte en komplementbyggnad som historiskt varit ett bageri. Byggnaderna uppfördes i början på 1900-talet. Huvudbyggnaden ligger på en marknivå om cirka 2,6 meter över havet och inrymmer restaurang med tillhörande utrymmen samt receptionen till Havslätts camping. Restaurangen bedrivs idag av en privat entreprenör.

 • Restaurang med plats för cirka 50–60 sittande gäster inomhus och plats för ungefär lika många på altanen utanför. Inredning och utrustning ingår inte i köpet.
 • Mindre reception om cirka 10–15 kvadratmeter med mottagningsdisk och två arbetsplatser.
 • Komplementbyggnad (före detta bageri) om cirka 40 kvadratmeter samt inredd vind. Byggnaden består av flera utrymmen som i huvudsak nyttjas som förråd till restaurangverksamheten samt ett badrum med toalett, tvättställ och duschkabin.

Byggnaderna bedöms ha en enklare och äldre standard. Löpande underhåll har skett av fastigheten men en mer intensifierat underhåll har skett sedan 2016.

På fastigheten finns även en enklare friggebod som används för servering samt en enklare scen. Friggeboden och scenen tillhör inte fastigheten utan har uppförts av hyresgästen och ingår därmed inte i försäljningen.

Framtagandet av en ny detaljplan för fastigheten Havslätt 1 pågår och beräknas vinna laga kraft hösten 2022. Den nya detaljplanen kommer säkerställa framtida användning för restaurangverksamhet.

Beskrivning Havslätts Camping

Havslätts camping som drivs av Oskarshamns kommun erbjuder havsnära camping för husbilar och husvagnar samt tält och stugor och ligger precis vid vattnet med en fin sandstrand och utsikt över nationalparken Blå Jungfrun. Med sina cirka 22 900 kvadratmeter är campingen lagom stor, vilket passar både barnfamiljen och dig som vill ha lugn och ro. Campingen kännetecknas också av god tillgång till natur och friluftsliv och ligger samtidigt bara ett stenkast från Oskarshamns centrum. Campingen har också närhet både till E22 och hamnen där du kan ta båten till Öland och Gotland.

Mer om campingen kan du läsa på campingens webbplats, www.havslatt.com

Fakta om campingen

 • Cirka 100 campingplatser
 • 5 campingstugor om cirka 12 kvadratmeter, varav 2 tvåbäddsstugor och 3 fyrbäddsstugor. Stugorna har en enklare standard med indragen el men utan vatten och toalett.
 • Flera tältplatser, både med och utan el
 • Servicebyggnad med omklädningsrum med tvättställ, duschar och toaletter för dam, herr och handikapp.
 • Tvättstuga
 • Köksdel med spis, mikro, ugn och kyl.

I direktanslutning till campingen finns en barnvänlig badplats med sandstrand, badbrygga med hopptorn, handikappramp, komplett livräddningsstation och tillgång till handikapptoalett. Badplatsen drivs av kommunen och ingår inte i arrendet. Kommunen har tagit fram en utvecklingsplan för badplatsen där bland annat en mer tillgänglig och betydligt större badbrygga ska byggas med flera badmöjligheter och sittbänkar. En ny WC-byggnad utanför campingområdet ska byggas i anslutningen till den kommunala badplatsen för att avlasta trycket på toaletterna vid campingens servicebyggnad. Dessutom planeras förbättringar av solkajen med närliggande grönområde som ligger nordost om campingen. Arbetet planeras starta inom de närmaste åren.

För den som gillar att röra på sig och vara i naturen ligger ett friluftsområde alldeles i närheten med flera motionsspår, utegym och motorikbana för barn.

Om tävlingen – villkor och tidplan

Markanvisningstävlingen omfattar försäljning av fastigheten Havslätt 1 med byggnad som i dagsläget inrymmer restaurang och reception. Möjlighet finns också att arrendera campingen som ligger intill. I arrendeavtalet ingår köpet av byggnaderna på campingen.

Byggnaderna sälj i befintligt skick och köparen har egen undersökningsplikt inför köpet.

Bidraget ska innehålla

 • Anmälan om intresse att delta i tävlingen samt behörig kontaktperson
 • Företagsbeskrivning innehållande uppgifter om företaget, dess affärsidé, verksamhet och organisation, etablering, samarbetspartners, resurser samt tidigare erfarenhet av likartad verksamhet
 • Beskrivning av konceptet för den planerade verksamheten
 • Pris för fastigheten Havslätt 1 samt årsavgift för arrendet första året, se nedan.
 • Pris på byggnader inom arrendeområdet, se nedan.

Lägsta acceptpris

Kommunens lägsta acceptpris är:

 • 1,5 miljoner kronor för fastigheten Havslätt 1
 • 45 000 kronor för arrendeavgift för campingområdet första året, därefter indexreglering enligt kpi
 • 700 000 kronor för byggnaderna på campings arrendeområde.

Bedömningsgrunder

Kommun kommer basera sin bedömning på konceptets verksamhets- och utvecklingsplan och hur man anser att det är anpassat till platsen samt hur det kompletterar befintligt restaurang- och campingutbud och aktiviteter i staden. Förslagets hållbarhetsnivå liksom pris kommer också att vägas in i bedömningen enligt nedanstående viktning.

 • Pris 25 procent
 • Koncept 75 procent

Tidplan

Preliminär tidplan
Vecka Aktivitet
26 Inbjudan publiceras på kommunens webbplats
26–32 Visning samt frågor och svar på webbplatsen
33 Inlämning av bidrag senast fredag 19 augusti klockan 12.00
34–42 Utvärdering
43–52 Beslut under hösten 2022
2–3 Planerat övertagande i början av januari 2023 efter överenskommelse

Avtal

Oskarshamns kommun kommer att teckna ett markanvisningsavtal med vinnande intressent som under sex månader har ensam möjlighet att fördjupa sig i frågan och därefter tecknas ett köpeavtal under förutsättning att den nya detaljplanen vinner laga kraft.

Köparen av fastigheten Havslätt 1 har möjlighet att teckna ett 15-årigt arrendeavtal för Havslätts camping. I arrendeavtalet ingår köpet av byggnaderna på campingområdet inklusive all inredning och utrustning i befintligt skick. Utrustning och inventarieförteckning finns upprättad, 20 juni 2022. Köparen har egen undersökningsplikt av campingområdet och byggnaderna.

Planerat övertagande i början av januari 2023 efter överenskommelse.