Energi och klimat
Välkommen till Oskarshamns kommuns sidor med information om energi och klimat. Här hittar du information om kommunens arbete med energieffektivisering och att minska klimatpåverkan.
I Oskarshamns kommun är energin central – här finns mycket kunnande om energifrågor och flera starka energiföretag. I kommunen jobbar vi aktivt med energifrågor och sedan 1990-talet har koldioxidutsläppen som är kopplade till fossil förbränning nästan halverats i Oskarshamns kommun. Viktiga förklaringar till detta är att el- och fjärrvärmeproduktionen numera sker i stort sett utan fossil förbränning.
Transporternas koldioxidutsläpp har visat en positiv trend de senare åren, detta trots att trafiken har ökat. Förklaringen är låginblandning av förnybara bränslen i fossila drivmedel, tillsammans med en ökad elektrifiering.
Transporter står dock för ungefär 80 procent av utsläppen av koldioxid och är därför ett prioriterat område att arbeta med för att minska utsläppen. Det är viktigt att till exempel minska biltrafiken och överföra kortare resor till exempelvis cykel och gång, men även att ersätta fossila bränslen som bensin och diesel med icke fossila bränslen.
Klimatförändringarnas konsekvenser i Oskarshamn
Utsläpp av koldioxid genom förbränning av fossila bränslen är den viktigaste orsaken till klimatets nuvarande förändring. Men även markanvändning, främst skogsavverkning, bidrar. Koncentrationen av koldioxid är idag runt 50 procent högre jämfört med förindustriell tid. De utsläpp som redan skett och de som sker idag kommer att få och har redan fått konsekvenser för klimatet. Det står klart att klimatet håller på att förändras utöver en naturlig variation, nationellt såväl som globalt. Den globala medeltemperaturen för 2020 var 1,2 grader varmare jämfört med perioden 1850-1900, i klimatsammanhang betraktas detta som en stor och snabb ökning.
I kommunens översiktsplan konstateras att Oskarshamns kommun ligger i det torraste och varmaste området i Sverige. I ett förändrat klimat så ökar medeltemperaturen under året med 1–2 grader på kort sikt och 3–5 grader till seklets slut. Totalt sett förväntas i området mer nederbörd i, men den kommer ojämnt spridd över året. När det regnar på sommaren väntas skyfall inträffa oftare. Snabbare avrinning och hög avdunstning tillsammans med längre växtsäsonger ger ännu mindre nettonederbörd. För Oskarshamns kommun är det ur ett klimatanpassningsperspektiv av stor vikt att förebygga uttorkning och vattenbrist.
Kommunens nya energi- och klimatplan
Den 21 november 2023 antog kommunstyrelsen i Oskarshamn en ny energi- och klimatplan. Planen har tagits fram med stöd av Energikontor Syd inom ramen för projektet Own Your SECAP, som är en del av EU-programmet LIFE. SECAP står för Sweden energy and climate action plan och projektet syftar till att bidra till att Sveriges kommuner ska uppfylla nationella och regionala energimål.
Mål för arbetet
Det övergripande målet för kommunen inom energi- och klimatområdet kvarstår sedan kommunens tidigare plan för och är kopplat till det regionala målet om en fossilbränslefri region 2030.
- År 2030 är Oskarshamn en kommun utan nettoutsläpp av fossil koldioxid och del av en fossilbränslefri region.
- År 2030 är Oskarshamns kommun en plats som står robust inför klimatförändringarna.
Mer konkret innebär detta att vi ska uppnå delmålen att:
- minska utsläppen av fossil koldioxid i Oskarshamns kommun från 2020 års 2,8 ton per capita till 2,0 ton per capita år 2026, för att sedan 2030 nå nollvisionen och:
- minska användningen av energi från fossila bränslen i Oskarshamns kommun från 2021 års nivå på 10 MWh/capita till 6 MWh per capita år 2026, för att sedan 2030 nå nollvisionen.
För att nå målen har fyra områden identifierats som särskilt viktiga att arbeta med:
- resor och transporter
- bebyggelse
- konsumtion och cirkulär ekonomi
- klimatanpassning
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något
Vår klimatpåverkan i Sverige är i snitt åtta ton koldioxidekvivalenter per person och år, vilket är avsevärt högre än det globala genomsnittet. Parisavtalets mål är att hålla den globala medeltemperaturökningen långt under två grader och sträva mot att hålla temperaturökningen under 1,5 grader. Det innebär att de genomsnittliga globala utsläppen bör vara högst ett ton per person 2050.
Alla vi Oskarshamnare kan göra val för att bidra till att minska våra utsläpp:
Våra resvanor har störst klimatpåverkan
Att flyga sällan bidrar, såväl som att cykla, gå och åka kollektivt istället för att köra bil.
Vad vi äter spelar roll
Att minska vår konsumtion av vissa livsmedel såsom rött kött har stor betydelse för att få ner våra utsläpp. I dag orsakar endast konsumtionen av kött cirka 0,9 ton utsläpp per person och år i genomsnitt i Sverige.
Hur vi bor har påverkan
Att välja att bo på mindre yta och att byta till en mer klimatsmart uppvärmning gör skillnad. I hemmet kan man också tänka på att sänka värmen något, hushålla med varmvatten och isolera fönster och dörrar.
Återbruka och reparera
Att istället för att köpa nytt reparera det vi har eller köpa återbruk bidrar till att spara jordens resurser och ger dessutom minskat avfall.