Förorenade områden

Ett område anses vara förorenat när halterna av ett ämne är högre än de naturliga bakgrundshalterna i området. Föroreningar kan medföra skada eller olägenheter för människors hälsa eller miljön.

Föroreningar kan finnas i mark och byggnader men också i grundvatten, ytvatten och sediment. Exempel på vanliga föroreningar är tungmetaller, oljeprodukter, lösningsmedel och organiska miljögifter.

Förorenade områden i länet

Många av de områden som är eller kan misstänkas vara förorenade har kartlagts av Länsstyrelsen i Kalmar län eller kommunen. På länsstyrelsens karttjänst kan du se vilka områden som har identifierats som misstänkt förorenade.

Upplysningsskyldigheten

Om du som fastighetsägare, verksamhetsutövare eller entreprenör upptäcker en misstänkt förorening ska du genast informera samhällsbyggnadskontorets miljöfunktion om upptäckten, detta gäller oavsett om området tidigare ansetts vara förorenat.

En anmälan om påträffad förorening bör innehålla följande uppgifter:

  • Uppgifter om platsen (adress, fastighetsbeteckning och markanvändning).
  • Uppgifter om föroreningen (tecken på förorening, eventuell misstänkt orsak, utbredning).
  • Kontaktuppgifter till uppgiftslämnare.

Anmälningsplikt vid grävarbeten och avhjälpandeåtgärder

Innan du genomför en avhjälpandeåtgärd (sanerar) eller gräver inom ett förorenat område ska detta anmälas till samhällsbyggnadskontorets miljöfunktion. Anmälan måste göras minst 6 veckor innan arbetet påbörjas och den ska vara skriftlig.

Anmälan om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Miljöfunktionen svarar alltid på din anmälan. I de flesta fall tar vi kontakt med den som anmäler avhjälpandeåtgärden innan vi svarar. Vid kontakterna kan vi begära kompletterande undersökningar eller andra uppgifter.

Samhällsbyggnadskontorets svar på anmälan lämnas som ett beslut som kan överklagas till länsstyrelsen. I beslutet kan tillsynsmyndigheten kräva olika skyddsåtgärder, högsta halter av olika ämnen, fler undersökningar eller liknande.

Mål för avhjälpandeåtgärder (sanering)

Inför en avhjälpandeåtgärd är det viktigt att förslag på mål för åtgärden formuleras. Åtgärdsmålen avgör till vilken nivå sanering/avhjälpandeåtgärden ska ske och de beslutas av tillsynsmyndigheten.

Målen sätts utifrån vad fastigheten ska användas till och vilka risker som finns i omgivningen. Det kan till exempel vara att man ska sanera till en viss halt. Målet kan också vara att en viss markanvändning ska vara möjlig, till exempel boende eller industriändamål.

Efter avslutad avhjälpandeåtgärd

När saneringen är avslutad ska en slutrapport lämnas till miljöfunktionen. I slutrapporten redovisas resultatet av åtgärden. Till slutrapporten ska också analyssvar, kvitton och transportdokument bifogas.

Tillsynsmyndigheten avslutar ärendet med en bedömning av hur avhjälpandeåtgärden har skett. När restriktioner för framtida användning av mark krävs, kan ett beslut som skrivs in i fastighetsregistret tas.

Samhällsbyggnadskontoret uppgift

Samhällsbyggnadskontorets miljöfunktion är tillsammans med länsstyrelsen tillsynsmyndighet över förorenade områden.

För vissa områden kan samhällsbyggnadskontoret söka den som är ansvarig och ställa krav på undersökningar och åtgärder. Det gäller om det är känt att föroreningsrisker finns och risken för förorening bedöms som stor.

För andra områden påtalar tillsynsmyndigheten risken i samband med exploatering, ändrad användning av mark eller i samband med att en verksamhet påbörjas eller avslutas.

Vad kostar det?

Miljöfunktionen tar ut en avgift per timme för handläggning av tillsynsärenden i enlighet med av kommunfullmäktige beslutad taxa. Timavgiften för år 2024 ligger på 1079 kr.

Vem är ansvarig för förorenade områden?

Den grundläggande principen enligt miljöbalken är förorenaren betalar.  

I första hand är det verksamhetsutövaren, alltså den som har en verksamhet som har orsakat föroreningen som är ansvarig för att utreda och avhjälpa skadan. Observera att den som orsakar att föroreningar från ett förorenat område sprids, också räknas som en verksamhetsutövare. Det kan till exempel vara en entreprenör som schaktar och gräver.

Om det inte finns någon verksamhetsutövare som kan ställas till svars för föroreningen kan fastighetsägare i vissa fall också bli ansvariga för utredning och avhjälpandeåtgärder. Det gäller fastighetsägare som har köpt en fastighet efter den 31 december 1998 och känt till eller borde ha känt till föroreningen. Fastighetsägaren kan också bli ansvarig i ett så kallat förvaringsfall. Om avfall förvaras till exempel i tunnor eller liknande är fastighetsägaren skyldig att vidta de skyddsåtgärder som behövs för att undvika skador till följd av förvaringen.

Om det helt eller delvis saknas någon att ställa till svars för en förorening kan statligt bidrag sökas för utredningar och saneringsåtgärder, men möjligheterna till att få bidrag är begränsade.

Här kan du läsa mer om ansvaret över förorenade områden.

Här kan du läsa mer om ditt ansvar, att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet. 

Kontakt
Samhällsbyggnadskontoret
Telefon: 010-35 60 000
Postadress:
Box 706
572 28 Oskarshamn
Besöksadress:
Varvsgatan 8
572 57 Oskarshamn