Matsedlar och kost

Idag har Oskarshamns kommun kökspersonal i 16 tillagningskök och 17 mottagningskök i kommunen. Varje dag serveras närmare 5300 måltider i våra kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskola och servicehus. Vi sköter även Café Fnyket i Stadshuset och Café Oscar på Oscarsgymnasiet.

Vi satsar på hållbar mat tillagad från grunden, ökade inköp av ekologiskt och närproducerat. Vi serverar svenskt kött och fågel i våra restauranger och våra fiskprodukter är MSC märkta. Vi har en kostpolicy som vi följer.

Vi arbetar med ständiga förbättringar bland annat genom regelbundna kvalitetskontroller. Vi kontrollerar matens temperatur, varumottagning, rengöring med mera. Syftet med egentillsynen är att förebygga hälsorisker och säkerställa att vi levererar säker och trygg mat i skola, förskola och äldreomsorgen i vår kommun.

Matsedeln i mobilen

Våra restauranger och offentliga kök använder Mashies matsedelsapp för att publicera sina menyer och matsedlar på webben. Appen är en så kallad webbapp, det vill säga programmet lagras inte i mobilen utan är ett program som körs via Internet. För att använda webbappen går man på sin smarta telefon eller läsplatta till adressen mpi.mashie.com/public/app och sedan är det lätt att söka på skola, kommun eller restaurang.

Du kan också klicka på de olika matsedlarna som vi samlat i en länklista här på sidan.

Specialkost

Elever som av medicinska skäl behöver anpassad mat kan få specialkost i skolrestaurangen. Då krävs intyg från sjukvårdspersonal. Här kan du få mer information om specialkost.

De 14 allergener

Du har rätt att veta vilka av dessa 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som finns i maträtten: spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn och havre), kräftdjur och blötdjur, ägg, fisk, jordnötter, lupin, sojabönor, mjölk och laktos, nötter, selleri, senap, sesam, svaveldioxid och sulfit.

Det är de 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner och därför finns det särskilda märknings- och informationskrav för. De brukar kallas allergener och listas i bilaga II till Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011. Mer information om allergenerna hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

Välkommen på skollunch med ditt barn

Är du förälder och har ditt barn i en kommunal skola i Oskarshamns kommun och undrar hur maten smakar? Då är du välkommen att äta lunch tillsammans med ditt barn i någon av våra skolrestauranger. Vi bjuder alla föräldrar på en lunch per termin. Skriv ut talongen nedanför och ta med till skolrestaurangen.

Föräldrakupong för skollunchen