Matsedlar och kost

Idag har Oskarshamns kommun kökspersonal i 16 tillagningskök och 17 mottagningskök i kommunen. Varje dag serveras närmare 5 300 måltider i våra kommunala förskolor, grundskolor, gymnasieskola och servicehus. Driver och ansvar även för Café Fnyket i Stadshuset och Café Oscar på Oscarsgymnasiet.

Oskarshamns kommun satsar på hållbar mat tillagad från grunden, med inköp av ekologiskt och närproducerat. Det serveras svenskt kött och fågel i våra restauranger och fiskprodukter som är MSC märkta. En kostpolicy är framtagen som vi följer.

Arbetet med ständiga förbättringar görs bland annat genom regelbundna kvalitetskontroller. Kontroll av matens temperatur, varumottagning, rengöring med mera. Syftet med egentillsynen är att förebygga hälsorisker och säkerställa leverans av säker och trygg mat i skola, förskola och äldreomsorgen i vår kommun.

Matsedeln i mobilen

Våra senior restauranger och offentliga kök använder Mashies matsedelsapp för att publicera sina matsedlar på webben. Appen är en så kallad webbapp, det vill säga programmet lagras inte i mobilen utan är ett program som körs via Internet. För att använda webbappen går man på sin smarta telefon eller läsplatta till adressen mpi.mashie.com/public/app och sedan är det lätt att söka på skola, kommun eller restaurang.

Klicka på de olika matsedlarna som finns  samlade i en länklista här på sidan.

Koldioxidekvivalenter (CO2e) i matsedeln

WWF har satt en så kallad klimatbudget för mat. Denna klimatbudget visar hur mycket klimatpåverkan våra måltider kan ha för att vi ska kunna nå målet om maximalt 1,5 graders global uppvärmning . Målet är 11 kilo koldioxidekvivalenter (CO2e) per vecka inklusive alla måltider – sedan är det upp till alla matlagare och gäster att kreativt välja vad ni vill fylla den med.

För att få en hållbar lunch eller middag borde snittet vara 0,5 kilo CO2e per måltid. Idag ger en svensk lunch eller middag i snitt en klimatpåverkan på cirka 2 kilo Co2e – så vi behöver börja äta annorlunda för att nå klimatmålen.

Välj din matsedel här på sidan, där kan du själv se vilken koldioxidekvivalent varje maträtt har genom att klicka på pilen längst till höger på varje maträtt.

Specialkost

Elever som av medicinska skäl behöver anpassad mat kan få specialkost i skolrestaurangen. Då krävs intyg från sjukvårdspersonal. Här kan du få mer information om specialkost.

De 14 allergener

Du har rätt att veta vilka av dessa 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som finns i maträtten: spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn och havre), kräftdjur och blötdjur, ägg, fisk, jordnötter, lupin, sojabönor, mjölk och laktos, nötter, selleri, senap, sesam, svaveldioxid och sulfit.

Det är de 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner och därför finns det särskilda märknings- och informationskrav för. De brukar kallas allergener och listas i bilaga II till Informationsförordningen (EU) nr 1169/2011. Mer information om allergenerna hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

Välkommen på skollunch med ditt barn

Är du förälder och har ditt barn i en kommunal skola i Oskarshamns kommun och undrar hur maten smakar? Då är du välkommen att äta lunch tillsammans med ditt barn i någon av våra skolrestauranger. Alla föräldrar bjuds på en lunch per termin.

Anmälan till lunch

När du har fyllt i denna anmälan, får du en bekräftelse till din e-postadress. Bekräftelsen ska du visa för kökspersonalen vid ditt lunchbesök.