Vegetariska koster

Skolmatsal med skylten Det gröna alternativet i fokus.

Varianter av vegetariska koster

  • Flexitarian är den grupp som växer och innebär att man ofta väljer vegetarisk mat, utan att vara vegetarian.
  • Lakto-ovo-vegetarisk kost är baserad på vegetabilier, mjölk/mjölkprodukter (lakto) och ägg (ovo) och räknas till den vanligaste vegetariska kosten i världen.
  • Lakto-vegetarisk kost innebär att den innehåller vegetabilier och mjölk/mjölkprodukter.
  • Vegankost är den striktaste formen som endast består av vegetabilier och innehåller vare sig kött, fisk, skaldjur, mjölk/mjölkprodukter, ägg eller honung.
  • Pescetarian är en variant av vegetarisk kost som förutom vegetabilier, mjölkprodukter och ägg även innehåller fisk och skaldjur.

Dagens gröna är en växtbaserad lunch

Sedan 2005 serverar Oskarshamns kommun dagligen en lakto-ovo-vegetarisk maträtt till skollunch, vissa dagar kan det vara lakto-vegetariskt. Skollunchen går under namnet Dagens gröna. Sedan ett par år tillbaka finns också Dagens gröna på kommunens seniorrestauranger. Även de seniorer som har hemleverans av lunchlådor kan välja ett grönt alternativ. I förskolan serveras en grön lunchrätt varje vecka.

Dagens gröna riktar sig inte enbart till de som identifierar sig som vegetarianer utan till alla matgäster som vill öka sitt intag av växtbaserade måltider och bli flexitarianer. Det är helt i linje med Livsmedelsverkets råd till landets kommuner att servera mer grönt och mindre kött.

Mer växtbaserade måltider

Ur ett hälsomässigt och miljömässigt perspektiv är målet att på sikt öka de växtbaserade måltiderna i kommunen. Än så länge är långt ifrån alla matgäster redo för det. Det räcker inte heller med att kompetens och kunskaper finns hos kommunens kockar. För att åstadkomma en förändring måste det finnas efterfrågan hos matgästerna och stöd från vårdnadshavare, pedagoger, anhöriga och politiker.

Måltidsverksamheten i Oskarshamns kommun ser med tillfredsställelse på det större intresset för hälsosamma matval och att det gör det möjligt att servera mer växtbaserad mat. För att uppmuntra matgästerna att göra det lättare att välja mer växtbaserade och klimatsmarta måltider märkas varje maträtt på menyn med CO2e (koldioxidekvivalenter).

Fotnot: CO2e är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika gaser bidrar olika mycket med växthuseffekten.

Topplista – våra gästers fem populäraste gröna rätter

  • Morotsfritters med vitlöksdressing och klyftpotatis
  • Quorngryta med persika med svenska korngryn
  • Makaronilåda med champinjoner
  • Italienska vegobullar i tomatsås med Gotländsk linguinepasta
  • Asiatisk quorngryta med svenskt havreris 

Sugen på att testa dem? Recepten hittar du här.