Prospekt Fredriksbergs herrgård

Är du en kreativ entreprenör eller krögare som vill driva restaurang och besöksmål i en av Sveriges vackraste herrgårdar? Nu har du snart chansen!

Ägaren, Oskarshamns kommun, vill se en entreprenör vid Fredriksbergs herrgård som har ambition och lust att utveckla herrgården, de medföljande byggnaderna och närområdet till ett tillgängligt och lockande besöksmål. Det kan till exempel vara med kulturella koncept inom musik, scenkonst, mat eller liknande upplevelser.

Vi vill att Fredriksbergs herrgård är en attraktiv plats för kommunens invånare och besökare. Läget utmed E22 gör att Fredriksbergs herrgård har stor potential som besöksmål även för långväga turister.

Om herrgården

Fredriksbergs herrgård i Oskarshamn är en av Sveriges vackraste och mest välbevarade gustavianska herrgårdar. Den vilar på en fem meter hög stenterrass med en vidunderlig utsikt över Döderhultsdalen och erbjuder en inspirerande, genuin och tidstypisk miljö med massor av historia som lockar både kommuninvånare och turister. Herrgården byggdes 1783 av ryttmästare Peter Reinke Cederbaum och hans maka Maria Fredrika Wernberg.

Paradvåningen i huvudbyggnaden visar prov på den gustavianska erans arkitektur, konst och möbelsnickeri. Herrgården har sedan 1950-talet restaurerats men hemmet från 1780-talet har återskapats i en stor del av huset, vilket nu är ett museum med visningar för allmänhet och grupper. Där kan man få uppleva paradvåningens praktfulla miljöer med festsal, paradsängkammaren, men också bergsrådet Cederbaums bibliotek och mineralsamling.

Drygt halva bottenvåningen tillhör inte muséet utan fungerar nu som restaurang. I restaurangdelen, som också är inredd i gustaviansk stil, ingår bland annat även det gamla herrgårdsköket med sin stora öppna spis och den forna matsalen. Ett modernt restaurangkök är inrymt i ett rum intill det gamla köket. Museets verksamhet är permanent, det finns därmed möjligheter till ett värdefullt samarbete mellan museum och restaurangverksamhet i olika konceptuella sammanhang.

Kultur, evenemang och turism i Oskarshamns kommun

Oskarshamn är en stad med ett levande kulturliv. Hjärtat är kulturhuset, där det finns något för alla. På kulturkontoret har vi höga ambitioner och är engagerade för att det ska finnas en mängd och bredd av evenemang och aktiviteter inom kulturområdet i vår kommun. Vi ser det som självklart att samarbeta med en kommande entreprenör på herrgården så att vi tillsammans kan utveckla och locka fler besökare till denna denna unika plats och byggnad.

Vi har också tätt samarbete med destinationsbolaget Attraktiva Oskarshamn som arbetar med evenemang och platsutveckling, samt samlar all information kopplat till turism i kommunen.

Fakta om fastigheten

Nu har du möjlighet att hyra del av Herrgården för att bedriva restaurang och konferenser i. Ytan som du har möjlighet att hyra är på cirka 250 kvadratmeter i huvudbyggnaden. Det består av ett kök som gjordes i ordning 2015 samt 6 rum som kan nyttjas för sittplatser för restaurang- eller cafébesökare.

Det finns även en byggnad som har hyrts ut för bröllop och dop och liknande tillställningar som vi kallar för Stallet. Där kan man vara 110 sittande personer med en mindre scen och även mindre kök som kan hantera catering.

Hela området är Q-märkt från Länsstyrelsen.

Läge och omgivning

Oskarshamn är en varm oas mitt på smålandskusten. I en både havs- och skogsnära miljö finns otaliga boendemöjligheter med livskvalitet för alla. Här finns ett rikt föreningsliv med många ideella krafter som gör ett otroligt arbete med att skapa möjligheter för att alla ska kunna leva ett gott liv. Staden är omgiven av många mindre, pittoreska orter som alla har sin unika karaktär.

Oskarshamn växer ständigt i population och har just nu cirka 27 200 invånare. Orten är den tredje största tätorten i Kalmar län med bra förbindelser till många delar av landet. Närheten till E22 ger goda kommunikationer till både norra och södra delarna av landet med både buss och tåg, med färjetrafik kan du ta dig till både Gotland och Öland.

Näringsliv i Oskarshamn

Oskarshamns näringsliv består av flera arbetsplatser som lockar till sig en stor del av arbetskraften från andra kommuner i länet och har ett positivt pendlingsnetto gentemot samtliga kommuner i Kalmar län. Oskarshamn har den 18:e högsta nettoinpendlingen per invånare av landets 290 kommuner. Den kraftiga nettoinpendlingen är ett bevis på arbetsmarknadens styrka. Oskarshamn erbjuder dessutom ett brett utbud av butiker, caféer och restauranger – både i stadskärnan och i handelsområden utanför centrum.

Det är de många mindre företagen och entreprenörer med vilja och mod som tillsammans med de stora arbetsgivarna möjliggör stadens tillväxt och vision att 2030 vara 30 000 invånare. Samarbetet mellan näringsliv och kommun pågår ständigt för att Oskarshamn ska vara en attraktiv kommun att leva, bo och arbeta i. Nya handelsplatser växer ständigt fram, samtidigt som det finns en levande stadskärna med varierat utbud av butiker och service i en vacker miljö. Nya företag, möjlighet till högre utbildning och en befolkningsexpansion har satt igång flera spännande bostadsprojekt

Välkommen att vara företagare i Oskarshamns kommun!