Sidans huvud, en bild med EPiServer logotype

Oscarsgymnasiet

Skriv ut

Välkommen

Skolstart läsåret 15/16

Just nu är vi mitt uppe i sommaren och skolan är tom. Men snart fylls korridorerna igen och skolan kör igång för ett nytt läsår.

Åk 1 börjar tisdagen den 18 augusti kl 8.30. Samling sker i skolans aula där det är upprop programvis. Eleverna följer sedan med sina mentorer till respektive klassrum.

Åk 2 och 3 börjar onsdagen den 19 augusti kl 8.25. Anslag kommer finnas på skolan om var man samlas.

___________________________________________

Programkatalog för läsåret 2015/2016

Nu är den här! Programkatalogen för läsåret 15/16. Klicka på bilden ovanför för att läsa.

___________________________________________________________

Kick off med UF

Torsdagen 2 oktober samlades elever från norra Kalmar län på Gränsö slott i Västervik för Klick Off inför årets UF-år. Från Oscarsgymnasiet deltog 88 elever och lärare. Eleverna fick i små grupper jobba med två case och sedan komma med förslag på lösning till ett av dessa case. Oscarsgymnasiets elever Nana Owusu-Mari, Mensur Serifovic och Viktor Löfkvist från NA13 hade det vinnande förslaget till ett av casen. Det bestod i att skapa kringaktiviteter till en isbana i centrala Väservik.
Eleverna fick även lyssna på Stina Qubti, grundare och vd på Busfrö - Nytt & Bytt.

_____________________________________________

Innovation Camp

Den 10 september arrangerade Ung Företagsamhet i Kalmar län Innovation Camp tillsammans med SKB och OKG.
Ca 150 elever från Oscarsgymnasiets åk 1 deltog under dagen som gick ut på att komma på en nytänkande lösning på ett verkligt problem/uppdrag ställt av OKG och Skb.

Eleverna skulle samarbeta kring ett förslag eller tema för en eller flera aktiviteter för en dag/ett evenemang som stärker Oskarshamns attraktivitet. Det vinnande förslaget skall sedan i möjligaste mån genomföras.

Under hela dagen gick eleverna sen igenom olika faser, från idéspåning till presentation, allt för att få träna sig i samarbetsförmåga, handlingskraft och i att presentera en idé.
Eleverna uppskattade Innovation camp och tyckte det var roligt att testa ett nytt sätt att jobba.

Efter att juryn tagit del av alla förslag bestämde den sig för att Oskarshamn skulle bli attraktivare med mer färg. En grupp från naturvetenskapsprogrammet korades till vinnare, med förslaget att ordna en färgfestival med bland annat färglopp, graffiti och konstutställning.

_____________________________________________

Marching for love fyllde Oscars sporthall och bjöd på en musikalisk upplevelse för såväl deltagande elever som publik.

Vår konsert med Star for life Marching for love blev en succé! En rytmfest i kärlekens tecken, jubel, applåder och stående ovationer som var nära att lyfta taket på sporthallen den 24 september. Våra fantastiska ungdomar lyfte konserten ett snäpp när de tillsammans med Ken Wennerholm och Göran Rudbo från Triple & Touch, sångcoachen Thandiwe Mazibuko och en kör med ungdomar från Sydafrika sjöng, dansade och gungade afrikanska rytmer med ett budskap om mångfald och tolerans.

- Vi måste lära våra ungdomar att göra de rätta valen i livet, genom kärlek och respekt, menade sångcoachen Thandi-we Mazibuko i sitt tal till publik och ungdomar.

Tidigare under onsdagen hade elever föreläsningar och workshops om mångfald och tolerans tillsammans med Fryshusets inspiratörer. Från Oscars deltog bland annat elever från estetiska programmet och omvårdnadsprogrammet. Från Vallhallaskolan deltog elever i årskurs nio.

- Det har varit en heldag på Oscars-gymnasiet fylld av tankar, inspiration och glädje, som en elev uttryckte det. Senare i höst kommer Fryshusets inspiratörer tillbaka till Oscarsgymnasiet för en fortsättning av projektet. Då sker också en redovisning av olika estetiska uttryck på temat mångfald och tolerans.

_________________________________________________________

25-årsjubileum för Groddenloppet!

På tisdagen genomfördes Groddenloppet i Oskarshamn för 25:e gången. Förskolebarn från kommunen samlades för att springa i stadsparken. Innan loppet underhöll elever från Barn- och Fritidsprogrammet med en egenskriven Scooby-Doo-teater som lockade barnen till många skratt.

__________________________________________________________

Skolvalet igång


 

 

 
Måndagen 8 september startade skolvalet 2014 på Oscars.
Det är elever från samhällsvetenskapsprogrammet som hjälper till med valet på Oscars.
- Vi tar emot röster, det är spännande och kul att se folk rösta. Allt med politik är intressant särskilt när vi får uppleva hur sådana här procedurer går till, säger Helen Okbamikael och Edona Kastrati från SA12B.  
                                Intervju och bild: Assatou Jabateh, Sa12B
__________________________________________________________

Idol guldbiljett

Ingen Idol-tittare har väl missat att två av Oscarsgymnasiets elever har fått guldbiljett – Mollie Lindén och Hugo Sjögren.

- Jag tror att det har varit större för Mollie än för mig eftersom jag inte var med på teve, säger Hugo Sjögren, som blir 18 i december.
Men när klippet där han går hem hos den kräsna juryn och får sin guldbiljett till slutaudition las ut på webben så gick även hans mobiltelefon varm.
Mollie och Hugo är två av ett hundratal som gått vidare till slutaudition.
Är det inte svårt att inte berätta hur det har gått?
- Det är lättare att hålla det hemligt än att inte berätta om guldbiljetten, säger Mollie, 18 år, som spelar gitarr, sjunger, skriver egna låtar och har bandet Krispigt ihop med Elin Namnieks.
Både hon och Hugo går sista året på Oscarsgymnasiets estetiska program. Ibland sjunger de ihop men de har inte något band ihop.
Vad har ni för musikstil?
- Mollies är rockig och min är mer akustisk, säger Hugo, som förutom sång även spelar piano och är en virtuos på fiol.
Vilka reaktioner har ni fått?
- Alla från Oskarshamn verkar vara så stolta. Att vi är tre från stan som kommit med. Robin Lukovic gick också vidare, säger Mollie.
Vad betyder Idol för er personligen?
- Allt! Jag har alltid tittat på Idol och föreställt mig hur det skulle vara att vara med. Nu är jag det. Det är helt galet! säger Mollie.
- Som erfarenhet betyder det supermycket. Bland annat så slängs man snabbt in i saker som ska genomföras, säger Hugo.
Någon konkurrens upplever de inte. Inte mellan varandra eller de andra på Idol-uttagningarna. Efter studenten i vår funderar båda på att ta ett sabbatsår. Musikaliskt eller för att resa. Kanske i en kombination.
- Jag vill backpacka i Asien eller om jag känner för att plugga så vill jag gärna göra det i Australien eller England, säger Hugo.
- Jag vill till Nya Zeeland med Elin, säger Mollie.
__________________________________________________________

Oscarsgymnasiets vid aula och matsal 2007
På vår skola samsas
studie- och yrkesförberedande
utbildningar på flera mötesplatser  
i hela byggnaden - centralkapprummet, matsalen, cafeterian, biblioteket och framförallt i alla klassrum.  Läs mer om hur gymnasiestudier av idag går till.

uiqt|wB{mz%vqkmkmv|mzHw{siz{piuv5{m