Sidans huvud, en bild med EPiServer logotype

Oscarsgymnasiet

Skriv ut

Välkommen

Välkommen till Oscarsgymnasiet!

Så, nu är det snart dags för ett nytt läsår här på Oscarsgymnasiet. Välkomna säger vi till alla gamla och nya elever efter ett långt och härligt sommarlov. För er som ska börja i årskurs 1 startar skolan den 19 augusti kl 8.30 med samling i aulan. För er som börjar i årskur 2 och 3 startar skolan den 20 augusti kl 8.25, sal för respektive klass kommer finnas uppsatt på skolan när ni kommer.


__________________________________________________________

Marching for Love -  En fantastisk musikupplevelse för alla!

Marching for Love

Marching for Love är ett skol och musikprojekt för mångfald och tolerans. Tillsammans med sydafrikanska musikcoachen Thandiwe Mazibuko med Star Choir South Africa, Triple and Touch och pianisten Magnus Spångberg kommer skolor i Oskarshamns kommun att delta som en av åtta kommuner i landet.

Mer information kommer i augusti.

______________________________________________ 

Sommarlov!

Efter skolavslutning i aulan med sång och musik så skingrades eleverna för sommaren. Vi önskar alla ett lång och härligt sommarlov!

__________________________________________________________

Studenten 2014

Nu har studenterna sprungit ut. Efter en regnig förmiddag tittade solen fram när de möttes av sina nära och kära utanför skolan. Titta även in bland våra bilder. Vi önskar dem lycka till i framtiden!
Film och redigering: Stefan Säwe

_________________________________________________________

 SM i UF

ägarna till Flip Fold UF

 

NatuRent UF

 

 

 

 

 

 

Den 26 och 27 maj fick två av skolans UF-företag åka iväg på SM i UF. Det var NatuRent UF med Beatrice Ivarsson och Philippa Nilsson i EKSA11 och Flip Fold UF med Simon Ternståhl, Jimmy Huang och Viktor Juholt i EKSA11 som fick uppleva två intensiva dagar. Det var utställningar, intervjuer till kategorin bästa säljare och föreläsningar. Eleverna fick även vara med i en fullsatt hall när Alla tiders entreprenör Ingvar Kamprad skulle koras. Ingvar höll ett bejublande tal under stående ovationer till alla unga företagare där det ingick råd för hur man kan nå framgång. Priset mottog Ingvar ur Prins Daniels hand. Dagarna blev en fantastisk upplevelse för våra UF-företagare!

______________________________________________________

Bal

 

 

__________________________________________________________

Utställning

Henrik Karlsson

Henrik Karlsson på GS har arbetat med kursen bild och form i 4 år. En del av resultatet visas nu i en utställning på skolans bibliotek. Här ser vi lokaltidningen göra reportage om Henriks alster.

_______________________________________________________

Succe´ på UF-mässan i Kalmar

Mässbild

Av 100 företag i nio olika kategorier vann Oscarsgymnasiet följande pris:

2:a plats i Bästa Företagande NatuRent UF 
1:a plats i Bästa Säljare Flip Fold UF (Victor Juholt)
1:a plats i Bästa Logga BattPack UF
2:a plats i Bästa Monter NatuRent UF
3:e plats i Bästa Tjänst Flowers UF

Läs mer om företagen här

________________________________________________________

Oscarsgymnasiets programkatalog för läsåret 2014/2015

Klicka på bilden eller gå in via länken här så kan ni läsa vilka program Oscarsgymnasiet erbjuder läsåret 2014/2015

__________________________________________________________

Temavecka hos Vård- och Omsorgsprogrammet: Sex, samlevnad och jämställdhet

Vi har haft sex, samlevnad och jämställdhet som tema på hela VO under vecka 2. Annika, HIV-sköterska och Ingrid, smittskyddssköterska kom från Kalmar och informerade om sina verksamheter och om senaste nytt inom området, vi har sett olika filmer runt temat och diskuerat dem. Mairon, vår skolsköterska har varit i klasserna och diskuterat runt jämställdhet och tagit upp frågor om värderingar och attityder, vi har även belyst jämställdhet utifrån ett historiskt perspektiv. Vi avslutade temat med att lyssna på musik och läsa dikter och göra collage i olika grupper.

_____________________________________________

Lucia

Underbar luciastämning spred eleverna från ES till oss alla på luciamorgonen. Foto: Edin & Isabella EKSA11

___________________________________________________________

Öppet hus!

Lördagen den 16 november slog vi upp portarna till årets upplaga av öppet hus på Oscarsgymnasiet. Tack alla som kom och hälsade på!  


_______________________________________________________


Petter gjorde succè!

Rapparen Petter var på Oscars på torsdagen. Inte för att framföra sina låtar utan för att berätta om hur han tog sig genom skolan och kom att bli låtskrivare trots läs- och skrivproblem.

”När jag skulle impa på tjejerna på gymnasiet och tyckte att jag hade skrivit en bra uppsats så sa läraren när jag läste upp den: du det verkar inte som att du har satt någon punkt i din uppsats. Och det hade jag inte. Jag visste inte hur man gjorde!” berättade Petter.

Han började skämta sig igenom gymnasietiden.
”Man var ju rätt mäktig. Tills man tog studenten med en massa kryss i betyget.” sa Petter.

Föreläsningen bjöd på många skratt men också mycket allvar.
I sin nyutkomna bok 16 rader skriver Petter om sina texter, hur han bygger upp dem och tankarna med dem. Han beskriver också skrivandet som en helande kraft, ett sätt att kommunicera och kunna sätta ord på sina känslor och upplevelser.

______________________________________________

KICK OFF för UF

Måndagen den 1:a oktober åkte ett drygt trettiotal elever till Västervik för att få inspiration inför UF-året. Vi startade klockan 8:00 med buss från gymnasiet och var tillbaka vid lunch.
Det var elever i årskurs 2 och 3 från Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapliga programmet och Estetiska programmet som läser Entreprenörskap som Individuellt Val som var med.

föreläsning i Västervik

Vi fick lyssna på några föreläsningar, dels av skatteverket men framförallt från ett mycket framgångsrikt företag (Krok UF) från förra året och ett filmproduktionsbolag som bestod av unga killar som talade om företagandets glädje och bekymmer. I pausen bjöds vi på frukt och kaffe. I år kommer vi ha drygt 10 stycken UF-företag från de teoretiska programmen och några från de praktiska programmen.
Åter i skolan började lektionerna 13:00 och vi kände oss klart inspirerade inför detta års UF-arbete.

Publik i Västervik

______________________________________________

Studieresa till Auschwitz och Birkenau

Elever i Krakow

Under förra läsåret arbetade VO11 hårt för att få in pengar till en en studieresa till Aschwitz. De lyckades och precis när detta läsåret drog igång blev resan äntligen av. Veronica Dahlqvist och Anneth Borgemo drev projektet från skolan och planeringen gjordes av SKMA – Svenska kommittén mot antisemitism.

Några dagar innan avfärd hade vi besök på skolan av Ewa som är en ofta anlitad guide vid den här typen av resor. Hon berättade för klassen om antisemitismens historia och även hur ”den slutgiltiga planen” initierades och genomfördes av nazisterna under Hitlers ledning. 

Utgångsorten på plats i Polen var Krakow och där guidade Ewa oss i det f.d. judiska ghettot första dagen. Vi fick se muren som byggdes runt ghettot för att hindra judarna som förts dit från att ta sig därifrån. Det var skrämmande historier om sjukhus som rensats på människor, spädbarn som var utan nytta kastades ut genom fönster och gick en snabb död till mötes. Detta berörde eleverna mycket. Men vi fick också höra om hoppet som aldrig övergav dem, en kämpaglöd som gjorde att de skapade sjukhus, barnhem, skolor och fabriker för att livet skulle gå vidare som innan.

Efter lunch samma dag åkte vi till Auschwitz I, vi fick gå runt i lägret och lyssnade på en mycket duktig polsk guide. Mycket är bevarat och väl skött. Eleverna berördes extra av ett rum där mängder med hår fanns bevarat i en enorm glasmonter. Håret hade klippts och rakats av från alla judiska fångar och användes till t.ex. peruker. Vi fick gå in i gaskammaren, se autentiska bilder från judiska familjer som senare hamnade i något av alla koncentrationsläger. På kvällen hade vi en samling där eleverna fick ventilera sina känslor och upplevelsen. 

Den andra dagen åkte vi för att besöka dödslägret Birkenau Birkenau strax intill Auschwitz som är hela 350 fotbollsplaner stort. I Birkenau fraktades många direkt från tågen (som kom från stora delar av Europa) in till gaskammarna. Vilket gjorde att många inte överlevde första dagen.

I Birkenau var det mängder med stora ”lador” på rad där människor levde packade tätt ihop. Det fanns en stor byggnad där toalettbehoven skulle göras, alla sida vid sida på långa rader. Ewa guidade oss genom detta.

På kvällen var vi på en judisk restaurang och fick lyssna på musik med influenser av judisk, romsk och baltisk musik. Mycket trevligt att lyssna på som avslutning på resan.

fjärde dagen var hemresedag och tid till att börja smälta allt vi sett och hört. Eleverna uppskattade resan mycket och tyckte att allt var väldigt bra. Vi som var med tyckte att det var en exemplarisk klass att resa med att det var mycket lärorikt.
Projektet finansierades i första hand av elevernas försäljning av kläder, blommor och kakor, samt genom bidrag från skolan och historieämnet. Med på resan tillsammans med eleverna var Hanna Mann, Anneth Borgemo, Åsa Haraldsson och Linda Kronstål.
_______________________________________________________

Teknikcollege i Oskarshamn invigt

Torsdagen den 11 april i en nästan fullsatt Aula så invigdes Teknikcollege Östra Småland  på Oscarsgymnasiet. I gruppen Östra Småland ingår även Mönsterås och Vimmerby gymnasier.

Invigning


Certifierat Teknikcollege!

Redan bra utbildning skall bli ännu bättre

Oscarsgymnasiet har nu fått sina utbildningar på Teknikprogrammet, Industritekniska programmet och El och Energiprogrammet certifierade inom Teknikcollege. Bengt talar
Certifieringen visar att utbildningarna uppfyller de kvalitetskrav som arbetats fram av teknik- och industriföretagen, men genom att samarbeta och samverka mer och på fler områden så blir vi ännu bättre! Eleverna får tillgång till en ännu bättre utbildning, näringslivet och högskolorna får ännu mer kompetenta medarbetare/studenter.

Är Du intresserad av en god teknisk utbildning – här hittar du den!

Kontakta oss gärna för mer information om skolan och utbildningarna.

_____________________________________________

Framtidsdrömmar

Har vi alla på olika sätt. En av lokaltidningarna har varit runt på skolan och frågat elever vad deras framtidsdrömmar är och här kommer deras svar. (Länkarna går till respektive artikel på tidningens hemsida.)

Gustav drömmer om kärnkraft

Erik vill bygga sin egen villa

Ellen vill upplysa om medeltiden 

Enkelt och gott är Rebeccas melodi

Målet - att vara lycklig (krönika)

________________________________________________________

 

Oscarsgymnasiets vid aula och matsal 2007På vår skola samsas
studie- och yrkesförberedande
utbildningar på flera mötesplatser  
i hela byggnaden - centralkapprummet, matsalen, cafeterian, biblioteket och framförallt i alla klassrum.  Läs mer om hur gymnasiestudier av idag går till.

Oscarsgymnasiets huvudentré sett från OP:s trapphus

Vill du bli en av oss?
 

På vår gymnasieskola kan du
möta 1100 ungdomselever, 300 studerande på Komvux,
runt 120 lärare
plus 40 annan personal.  
Vi blir gärna fler - du är välkommen! 

 __________________________________________

uiqt|wBw{kiz{o%yuvi{qm|5siv{tqHw{siz{piuv5{m