Sidans huvud, en bild med EPiServer logotype

Oscarsgymnasiet

Skriv ut

Välkommen

Studenten

Studentdagen på Oscarsgymnasiet är den 5 juni. Studenterna springer ut kl 14 ut mot Kikeboplanen. Sedan går de i kortege mot Brädholmen där studentekipagen väntar för att ta dem runt centrum.

För att vi ska få det så roligt och trevligt som möjligt är det viktigt att ta del av Polisens information om en säker student.

Titta in här  om ni vill se var på Kikeboplanen respektive program kommer att springa ut.

______________________________________________________

Årets UF-skola i Kalmar län

Motivering
”På årets UF-skola ges varje elev möjligheten att driva UF-företag inom ramarna för sitt givna program. Med en ledning som satsar på UF-företagande och ett brett engagemang hos lärarna skapar skolan såväl goda resultat som förutsättningar för att alla, från gysär, teknik, ekonomi m.fl. ska utvecklas ytterligare. Här utvecklas företagandet och företagsamheten.”

På bilden tar gymnasiechef Anne-Marie Lotsengård emot diplomet tillsammans med UF-läraren Thomas Sköld. Det delades ut av Landshövding Stefan Carlsson

__________________________________________

UF Sommarföretag

Nu är det snart sommarlov igen och ungdomar letar sommarjobb. För tredje året i rad så kör vi på Ung Företagsamhet, Sommarföretag UF.  Där de har chansen att driva ett företag själva eller tillsammans med sina vänner under 4 veckor.

Vi startar i juli då ungdomar under två halvdagar kommer få hjälp att spåna fram nya idéer eller finjustera den idé/hobby som de redan har.  Vi kommer hjälpa dem med ett startkapital på 3150-4900kr så att de snabbt kan omvandla sina idéer till verklighet.

De kommer sedan att få påbörja sin försäljning av sin vara/tjänst där vi på UF följer dem längs vägen, bollar idéer och hjälper dem hitta lösningar.

För mer information: 
UF:s hemsida 

_____________________________________________

Mollie Lindén

Mollie Lindén

Foto: Jonatan Bergöö

Mollie i ES12 uppträdde på UF-mässan i Kalmar och intervjuades bla om sina två kommande konserter i Oskarshamn av Barometerns Jonatan Bergöö. Klicka här för att höra intervjun.

_____________________________________________

Besök på Linköpings universitet

Torsdagen den 5 februari åkte ca 80 elever från Oscarsgymnasiet till Linköpings universitet på öppet hus. Under dagen fick eleverna information om de utbildningar som erbjuds och de fick möjlighet att ställa frågor till studenter. Oscarsgymnasiet har genomfört resorna i flera år och de ger eleverna mer kunskap om vad högskoleutbildning innebär.

_____________________________________________________

Lärlingsutbildning

Från och med hösten 2015 går det att söka som lärling till Barn- och fritidsprogrammet, inriktningarna Fritid och hälsa och Pedagogiskt arbete samt till Hantverksprogrammet med inriktning Frisör. Om Du är intresserad av något av våra program får Du gärna kontakta lärlingssamordnare Åsa Haraldsson eller någon av våra yrkeslärare. Se kontaktuppgifter på Lärlingsutbildningens sida.

Självklart har vi även i fortsättningen Bygg- och anläggningsprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet samt Hotell- och turismprogrammet. Det finns även möjlighet att läsa till lärling inom ett flertal andra yrkesprogram.

______________________________________________________

Förintelsens Minnesdag 27 januari

Förintelsens minnesdag

Förintelsens minnesdag uppmärksammas i dag på skolan. Bland annat med en utställning av elever i SA/Media 13B. Från vänster står David, Jennifer, Tilda, Julia och Amanda.

________________________________________________________

Utbildning ger jobb direkt efter gymnasiet

Teknikcollege FlanadenPå lördagen informerade Teknikcollege på Flanaden i Oskarshamn. Lokala företag och lärare från Oscarsgymnasiet fanns på plats för att marknadsföra de tekniska utbildningarna. Det är gymnasieprogram som ger goda möjligheter att få jobb direkt efter studenten.

På bilden: Inga Danielsson, teknikprogrammet, Tomas Johansson, industritekniska programmet, och Christina Norell De Pelcastre, lärare i engelska på bland annat energiprogrammet.

______________________________________

Matsvinnet minskar på skolan

Oscarsgymnasiets kökschef Douglas och en överraskad vinnare - Amanda Andersson SA12B

Amanda vann en iPhone
Amanda Andersson SA12B blev vinnare till en iPhone i Oscarsgymnasiets Matsvinnstävling.
Alla elever som anmält sig till att slänga mindre mat i skolans matbespisning deltar i tävlingen. Eftersom mängden mat som slängs minskat var det dags att lotta ut den första telefonen som alltså vanns av Amanda. Grattis!
_______________________________________________________

Mollie

Lilla Torget har nog aldrig varit så fullt av folk och jublet steg när Oscarsgymnasiets elev Mollie Lindén gjorde ett kort stopp i Oskarshamn efter sin medverkan i Idol.

__________________________________________________________

Mollie gjorde succé i Idol!

Nu i fredags var det final i Idol och Mollie Lindén från Mörtfors, Oskarshamns kommun, var en av de som då stod på Globens scen inför miljonpublik. Mollie går tredje året på Oscarsgymnasiets estetiska program och på ES webb  kan du se hennes framträdanden i Idol. Hon har charmat såväl juryn som publik och kom på en hedrande 2:a plats i en oerhört jämn final där det i slutändan endast skilde två procent till segraren. Till sommaren får hon turnera Sverige runt med Diggiloo. Stort Grattis Mollie!

____________________________________________

Öppet hus

Lördagen den 15 november var det Öppet hus på skolan. Många passade på att komma och hälsa på oss. Bl a kunde besökare träffa våra UF-företag, köpa hantverk från GS, testa på att svetsa, lyssna på livemusik, bli fotade av eleverna på media och mycket, mycket mer. För att titta på lite bilder kan ni gå in här.

__________________________________________________________

Kulturnatten

ES Kulturnatt 2014

På Kulturnatten den 7 november fanns både elever från ES, musikskolan och RL på plats.

ES gav två konserter på Forum under kvällen och SAS avslutade med sin konsert. Dessutom spelade Oscar Symphonic Band.

I Kulturhusets foajé sålde Entreprenörernas mat och bak UF från RL gulaschsoppa, ostkaka och bröd.

___________________________________________

Petter

Petter höll två föreläsningar i Oscarsgymnasiets aula den 7 november.  Med utgångspunkt i sin egen skolgång, problemen med att läsa och skriva och kärleken till hip hop berättade han hur han ofta skapar sina självbiografiska texter med hjälp av kopplingar till känd litteratur.
- Raptexter har ofta långsökta referenser. Det här med Werther är fett långsökt men det blev en textrad, berättade han och hänvisade till låten Fäller en tår. Eleverna fick också höra några av hans låtar och föreläsningarna var, liksom förra hösten då Petter också besökte Oscarsgymansiet, mycket uppskattade

___________________________________________

Programkatalog för läsåret 2015/2016

Nu är den här! Programkatalogen för läsåret 15/16. Klicka på bilden ovanför för att läsa.

___________________________________________________________

Kick off med UF

Torsdagen 2 oktober samlades elever från norra Kalmar län på Gränsö slott i Västervik för Klick Off inför årets UF-år. Från Oscarsgymnasiet deltog 88 elever och lärare. Eleverna fick i små grupper jobba med två case och sedan komma med förslag på lösning till ett av dessa case. Oscarsgymnasiets elever Nana Owusu-Mari, Mensur Serifovic och Viktor Löfkvist från NA13 hade det vinnande förslaget till ett av casen. Det bestod i att skapa kringaktiviteter till en isbana i centrala Väservik.
Eleverna fick även lyssna på Stina Qubti, grundare och vd på Busfrö - Nytt & Bytt.

_____________________________________________

Innovation Camp

Den 10 september arrangerade Ung Företagsamhet i Kalmar län Innovation Camp tillsammans med SKB och OKG.
Ca 150 elever från Oscarsgymnasiets åk 1 deltog under dagen som gick ut på att komma på en nytänkande lösning på ett verkligt problem/uppdrag ställt av OKG och Skb.

Eleverna skulle samarbeta kring ett förslag eller tema för en eller flera aktiviteter för en dag/ett evenemang som stärker Oskarshamns attraktivitet. Det vinnande förslaget skall sedan i möjligaste mån genomföras.

Under hela dagen gick eleverna sen igenom olika faser, från idéspåning till presentation, allt för att få träna sig i samarbetsförmåga, handlingskraft och i att presentera en idé.
Eleverna uppskattade Innovation camp och tyckte det var roligt att testa ett nytt sätt att jobba.

Efter att juryn tagit del av alla förslag bestämde den sig för att Oskarshamn skulle bli attraktivare med mer färg. En grupp från naturvetenskapsprogrammet korades till vinnare, med förslaget att ordna en färgfestival med bland annat färglopp, graffiti och konstutställning.

_____________________________________________

Marching for love fyllde Oscars sporthall och bjöd på en musikalisk upplevelse för såväl deltagande elever som publik.

Vår konsert med Star for life Marching for love blev en succé! En rytmfest i kärlekens tecken, jubel, applåder och stående ovationer som var nära att lyfta taket på sporthallen den 24 september. Våra fantastiska ungdomar lyfte konserten ett snäpp när de tillsammans med Ken Wennerholm och Göran Rudbo från Triple & Touch, sångcoachen Thandiwe Mazibuko och en kör med ungdomar från Sydafrika sjöng, dansade och gungade afrikanska rytmer med ett budskap om mångfald och tolerans.

- Vi måste lära våra ungdomar att göra de rätta valen i livet, genom kärlek och respekt, menade sångcoachen Thandi-we Mazibuko i sitt tal till publik och ungdomar.

Tidigare under onsdagen hade elever föreläsningar och workshops om mångfald och tolerans tillsammans med Fryshusets inspiratörer. Från Oscars deltog bland annat elever från estetiska programmet och omvårdnadsprogrammet. Från Vallhallaskolan deltog elever i årskurs nio.

- Det har varit en heldag på Oscars-gymnasiet fylld av tankar, inspiration och glädje, som en elev uttryckte det. Senare i höst kommer Fryshusets inspiratörer tillbaka till Oscarsgymnasiet för en fortsättning av projektet. Då sker också en redovisning av olika estetiska uttryck på temat mångfald och tolerans.

_________________________________________________________

25-årsjubileum för Groddenloppet!

På tisdagen genomfördes Groddenloppet i Oskarshamn för 25:e gången. Förskolebarn från kommunen samlades för att springa i stadsparken. Innan loppet underhöll elever från Barn- och Fritidsprogrammet med en egenskriven Scooby-Doo-teater som lockade barnen till många skratt.

__________________________________________________________

Skolvalet igång


 

 

 
Måndagen 8 september startade skolvalet 2014 på Oscars.
Det är elever från samhällsvetenskapsprogrammet som hjälper till med valet på Oscars.
- Vi tar emot röster, det är spännande och kul att se folk rösta. Allt med politik är intressant särskilt när vi får uppleva hur sådana här procedurer går till, säger Helen Okbamikael och Edona Kastrati från SA12B.  
                                Intervju och bild: Assatou Jabateh, Sa12B
__________________________________________________________

Idol guldbiljett

Ingen Idol-tittare har väl missat att två av Oscarsgymnasiets elever har fått guldbiljett – Mollie Lindén och Hugo Sjögren.

- Jag tror att det har varit större för Mollie än för mig eftersom jag inte var med på teve, säger Hugo Sjögren, som blir 18 i december.
Men när klippet där han går hem hos den kräsna juryn och får sin guldbiljett till slutaudition las ut på webben så gick även hans mobiltelefon varm.
Mollie och Hugo är två av ett hundratal som gått vidare till slutaudition.
Är det inte svårt att inte berätta hur det har gått?
- Det är lättare att hålla det hemligt än att inte berätta om guldbiljetten, säger Mollie, 18 år, som spelar gitarr, sjunger, skriver egna låtar och har bandet Krispigt ihop med Elin Namnieks.
Både hon och Hugo går sista året på Oscarsgymnasiets estetiska program. Ibland sjunger de ihop men de har inte något band ihop.
Vad har ni för musikstil?
- Mollies är rockig och min är mer akustisk, säger Hugo, som förutom sång även spelar piano och är en virtuos på fiol.
Vilka reaktioner har ni fått?
- Alla från Oskarshamn verkar vara så stolta. Att vi är tre från stan som kommit med. Robin Lukovic gick också vidare, säger Mollie.
Vad betyder Idol för er personligen?
- Allt! Jag har alltid tittat på Idol och föreställt mig hur det skulle vara att vara med. Nu är jag det. Det är helt galet! säger Mollie.
- Som erfarenhet betyder det supermycket. Bland annat så slängs man snabbt in i saker som ska genomföras, säger Hugo.
Någon konkurrens upplever de inte. Inte mellan varandra eller de andra på Idol-uttagningarna. Efter studenten i vår funderar båda på att ta ett sabbatsår. Musikaliskt eller för att resa. Kanske i en kombination.
- Jag vill backpacka i Asien eller om jag känner för att plugga så vill jag gärna göra det i Australien eller England, säger Hugo.
- Jag vill till Nya Zeeland med Elin, säger Mollie.
__________________________________________________________

Oscarsgymnasiets vid aula och matsal 2007
På vår skola samsas
studie- och yrkesförberedande
utbildningar på flera mötesplatser  
i hela byggnaden - centralkapprummet, matsalen, cafeterian, biblioteket och framförallt i alla klassrum.  Läs mer om hur gymnasiestudier av idag går till.

uiqt|wB{mz%vqkmkmv|mzHw{siz{piuv5{m